Научни саветник
Факс: +381112636061
Електронска пошта: djakovlj@chem.bg.ac.rs
Образовање:
1985. Дипломирани хемичар, Природно-математички факултет, Универзитет у Београду
2001. Др хемијских наука, Хемијски факултет, Универзитет у Београду
2002. Научни сарадник
2007. Виши научни сарадник
2013. Научни саветник
Област хемије полимера, посебно угљених хидрата- структурне анализе полисахарида изолованих из биљног и микробиолошког материјала, испитивање њихових антиоксидативних својстава, као и квантитативна и квалитативна одређивања угљенохидратних компоненти у храни. Биодеградација, биоремедијација.
Знање језика: Енглески, руски Најзначајнији пројекти:Међународни:
2014– 2017. Capacity Building For Analysis And Reduction Measures Of Persistent Organic Pollutants In Serbia, Japan International Cooperation Agency (Tokyo, Japan)
Интегрална и интердисциплинарна истраживања:
2011– 2015/6. Симултана биоремедијација и соилификација деградираних простора, за очување природних ресурса биолошки активних супстанци и развој и производњу биоматеријала и дијететских производа (ИИИ 43004), Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Изабране публикације:
- Kozarski, M., Klaus, A., Vunduk, J., Zizak Z., Niksic M , Jakovljevic D., Vrvic, M.M., Van Griensven, L.J.L.D. Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): Primary mechanism, Food and Function 6 (2015) 1875-1886.
- Klaus A., Kozarski M., Vunduk J., Todorovic N., Jakovljevic D., Zizak Z., Pavlovic V., Levic S., Niksic M., Van Griensven L.J.L.D., Biological potential of extracts of the wild edible basidiomycete mushroom Grifola frondosa, Food Research International 67 (2015) 272-283.
- Kozarski M., Klaus A., Jakovljevic D., Todorovic N., Vunduk J., Petrovic P., Vrvic, M.M., Van Griensven L.J.L.D., Antioxidants of edible mushrooms, Molecules 20 (10) (2015) 19489-19525.
- Kekez, B.D., Gojgić-Cvijović, G.D., Jakovljević, D.M., Stefanović Kojić J.R., Marković M.D., Beškoski,
V.P., Vrvić, M.M., High Levan Production by Bacillus licheniformis NS032 Using Ammonium Chloride
as the Sole Nitrogen Source, Applied Biochemistry and Biotechnology, 175 (2015) 3068-3083. - M. Kozarski, A. Klaus, D. Jakovljević, N. Todorović, M. Nikšić, M. M. Vrvić, Leo J.L.D. Van Griensven,
Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies:chemical characterization and
bioactivities at different levels of purification, Food Research International 64 (2014) 53– 64. - M. Kozarski, A. Klaus, M. Nikšić, L.J.L.D. Van Griensven, M. Vrvić, D. Jakovljević, Polysaccharides of
higher fungi: Biological role, structure, and antioxidative activity, Chemical Industry and Chemical
Engineering Quarterly / CICEQ 68 (2014) 305–320. - J. Stefanović, D. Jakovljević, G. Gojgic-Cvijović, M. Lazić, M. Vrvić, Synthesis, Characterization, and
Antifungal Activity of Nystatin-Gum Arabic Conjugates, J. App. Polym. Sci. 127 (2013) 4736-4743. - A. Klaus, M. Kozarski, M. Niksic, D. Jakovljevic, N. Todorovic, I. Stefanoska, L. J.L.D.Van Griensven, The
edible mushroom Laetiporus sulphureus as potential source of natural antioxidants, International
Journal of Food Sciences and Nutrition 64 (2013)599-610. - M. Kozarski , A. Klaus, M. Nikšić, M. M. Vrvić, N. Todorović, D. Jakovljević, Leo J.L.D. Van Griensven,
Antioxidative activities and chemical characterization of polysaccharide extracts from the widely used
mushrooms Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes and Trametes versicolor,
Journal of Food Composition and Analysis 26 (2012) 144–153. - O. B. Laugier, S. D. Spasić, V. Mandić, D. Jakovljević, M. M. Vrvić, The effect of repetitive alkaline/acid
extractions of Saccharomyces cerevisiae cell wall on antioxidative and bifidogenic efficacy, Int. J. Food
Sci. Tech. 47 (2012) 369-375. - M. Kozarski, A. Klaus, M. Nikšić, D. Jakovljević, J.P.F.G. Helsper, L.J.L.D. Van Griensven, Antioxidative
and immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal mushrooms Agaricus
bisporus, Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum and Phellinus linteus, Food Chemistry, 129
(2011)1667-1675. - A. Klaus, M. Kozarski, M. Nikšić, D. Jakovljević, N. Todorović, L.J.L.D. Van Griensven, Antioxidative
activities and chemical characterization of polysaccharides extracted from the basidiomycete
Schizophyllum commune, Lwt-Food Science and Technology ( Lebensmittel - Wissenschaft und Technologie), 44 (2011) 2005-2011.