IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Предавања у оквиру манифестације „Кад молекули кликну“ на Хемијском факултету

У четвртак, 2. марта, од 12-13 часова у Сали за седнице Хемијског факултета одржаће се манифестација посвећена Нобеловим наградама за хемију 2022. и 2021. Домаћини ће бити асистенкиња Хемијског факултета Слађана Савић и ванредни професор Љубодраг Вујисић. Учесници трибине ће бити Јована Миловановић, представница алумниста Филолошког факултета, доцент на Хемијском факултету др Александра Митровић и руководилац Центра за Хемију ИХТМ-а др Бојан Бонџић.

  • Колегиница Јована Миловановић ће представити филм посвећнен изложби Зашто баш клик хемија и упознати нас са активностима Алумни организација које су учествовале у организацији више изложби поводом Нобелове награде 2022. године.
  • Предавање Клик за Нобела, о клик хемији, из угла овогодишње лауреаткиње Каролин Бертоци, одржаће др Александра Митровић, доценткиња на Катедри за органску хемију Хемијског факултета.
  • Предавање Развој асиметричне органокатализе, о органокатализи која је у кратком временском оквиру еволуирала у методу која се користи у свим областима органске хемије - од синтезе биолошки активних једињења до науке о материјалима. У оквиру предавања биће дат кратак историјски осврт на развој органокатализе као и лични увид у свакодневни рад у лабораторији Нобеловца. Предавање ће одржати др Бојан Бонџић, научни саветник Института за хемију, технологију и металургију. Докторирао је 2008 на Универзитету у Дортмунду, Немачка. Постдокторско усавршавање обавио је на Универзитету у Токију, Јапан, и на Макс Планк институту у Милхајму, Немачка, у групи професора Бенџамина Листа, у области органокатализе. Тренутно се бави истраживањима у областо органокатализе, фоторедокс катализе и микрофлуидне хемије и синтезе биолошки значајних једињења.