IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

SAIGE projekat – Interni projekti za mlade istraživače „Seed Research Grant“

 

Univerzitet u Beogradu – Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) zvanično je zaključio poziv „Seed Research Grant“, koji predstavlja značajnu prekretnicu u podsticanju naučnih inovacija među mladim istraživačima. Ova inicijativa se finansira u okviru budžeta za transformaciju Instituta u okviru SAIGE projekta.

Poziv je bio otvoren od 03.04. do 01.04.2024. Od 22 prispele prijave, 21 je ispunjavala uslove za evaluaciju i bila je podvrgnuta detaljnoj oceni od strane dva recenzenta, osiguravajući pravedan i sveobuhvatan proces. Ovaj veliki broj aplikacija naglašava veliku posvećenost mladih naučnika u Institutu. Komisija za selekciju, koju su činili direktor IHTM-a, rukovodilac Kancelarije za projekte i međunarodnu saradnju i zamenik predsednika Naučnog veća IHTM-a, održala je sastanak 25.4.2024. da oceni prijave. Proces su nadgledali direktor Jedinice za upravljanje SAIGE projektom i Nacionalni institucionalni konsultant u okviru SAIGE projekta. Nakon pažljivog razmatranja, Komisija za izbor je odlučila da je osam izuzetnih projekata odabrano za finansiranje:

  • Laser-Induced Graphene on Novel Polyurethane Networks for Pulse Sensing Applications, G-PULSE; rukovodilac Vićentić Teodora
  • Activated sawdust derived biochar for adsorption of dyes, ActiveChar; rukovodilac Stevanović Gordana
  • Cutting-edge tools for obtaining bioactive food supplements from Ganoderma, FOODGAN; rukovodilac Ivanović Stefan,
  • Pinus sylvestris as a green inhibitor in the prevention of steel corrosion, Pinus-anti-Rust; rukovodilac Pejić Jovanka
  • Manganese Catalyzed Alkene Epoxidation, MnCatAE; rukovodilac Savić Milica
  • Fruit Juice Quality Improvement with Tailored Enzyme Mix, FruitEnMix; rukovodilac Stojanović Sanja
  • Synthesis of bismuth oxide polymorphs: From simple particles to multidimensional structures, SynBiOmorph; rukovodilac Šuljagić Marija
  • Tunable Ultraviolet Solar Simulator for Space Applications, UltraSUN ; rukovodilac Ilić Stefan

IHTM najsrdačnije čestita dobitnicima na njihovim izuzetnim predlozima. Ovaj uspeh pokazuje njihov potencijal da značajno doprinesu napretku nauke.

Takođe želimo da odamo priznanje naporima svih predlagača. Iako svaki predlog nije mogao biti finansiran, svaka prijava je odražavala visok nivo naučne izvrsnosti i posvećenosti našeg Instituta. Ovom prilikom bismo želeli  da vas podstaknemo da istrajete u svom naučnom putu i radujemo se vašim budućim dostignućima.

Inicijativa „Seed Research Grant“ pokazuje posvećenost IHTM-a negovanju snažnog istraživačkog okruženja i podršci narednoj generaciji naučnih lidera. Pružajući mladim istraživačima neophodne resurse da ostvare svoje ideje, IHTM ne ulaže samo u pojedinačne karijere već́ i u širu naučnu zajednicu. IHTM sa nestrpljenjem očekuje napredak koji će ovi projekti doneti i njihov pozitivan uticaj na misiju Instituta u postizanju naučne izvrsnosti.

Za više informacija o „Seed Research Grant“ pozivu, SAIGE projektu i drugim inicijativama, kontaktirajte IHTM-ovu Kancelariju za projekte i međunarodnu saradnju ili IHTM-ov Transformacioni tim.

 

01
02