IHTM PLAVI
Научна установа

Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја

grb BUУниверзитет у Београду

Драгица Јаковљевић

Научни саветник

 

 

 

 

Факс: +381112636061
Електронска пошта: djakovlj@chem.bg.ac.rs

Образовање:

1985. Дипломирани хемичар, Природно-математички факултет, Универзитет у Београду
2001. Др хемијских наука, Хемијски факултет, Универзитет у Београду

Звања:

2002. Научни сарадник
2007. Виши научни сарадник
2013. Научни саветник

Чланства у друштвима: Српско хемијско друштво, Биохемијско друштво Србије

Професионално искуство: 1986. и сада – ИХТМ – Центар за хемију

Области интересовања:

Област хемије полимера, посебно угљених хидрата- структурне анализе полисахарида изолованих из биљног и микробиолошког материјала, испитивање њихових антиоксидативних својстава, као и квантитативна и квалитативна одређивања угљенохидратних компоненти у храни. Биодеградација, биоремедијација.

Знање језика: Енглески, руски

Најзначајнији пројекти:

Међународни:
2014– 2017. Capacity Building For Analysis And Reduction Measures Of Persistent Organic Pollutants In Serbia, Japan International Cooperation Agency (Tokyo, Japan)

Интегрална и интердисциплинарна истраживања:
2011– 2015/6. Симултана биоремедијација и соилификација деградираних простора, за очување природних ресурса биолошки активних супстанци и развој и производњу биоматеријала и дијететских производа (ИИИ 43004), Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Изабране публикације:

  1. Kozarski, M.Klaus, A.Vunduk, J.Zizak Z., Niksic M , Jakovljevic D.Vrvic, M.M.Van Griensven, L.J.L.D. Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): Primary mechanism, Food and Function  6 (2015) 1875-1886.
  2. Klaus A.Kozarski M.Vunduk J.Todorovic N.,  Jakovljevic D.,  Zizak Z.,  Pavlovic V.,  Levic S.Niksic M.Van Griensven L.J.L.D., Biological potential of extracts of the wild edible basidiomycete mushroom Grifola frondosa, Food Research International 67 (2015) 272-283.  
  3. Kozarski M., Klaus A., Jakovljevic D., Todorovic N., Vunduk  J., Petrovic P.,  Vrvic, M.M., Van Griensven L.J.L.D.,  Antioxidants of edible mushrooms, Molecules  20 (10) (2015) 19489-19525.
  4. Kekez, B.D., Gojgić-Cvijović, G.D., Jakovljević, D.M., Stefanović Kojić J.R., Marković M.D., Beškoski, 
    V.P., Vrvić, M.M., High Levan Production by Bacillus licheniformis NS032 Using Ammonium Chloride 
    as the Sole Nitrogen Source, Applied Biochemistry and Biotechnology, 175 (2015) 3068-3083.
  5. M. Kozarski, A. Klaus, D. Jakovljević, N. Todorović, M. Nikšić, M. M. Vrvić, Leo J.L.D. Van Griensven, 
    Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies:chemical characterization and 
    bioactivities at different levels of purification, Food Research International 64 (2014) 53– 64.
  6. M. Kozarski, A. Klaus, M. Nikšić, L.J.L.D. Van Griensven, M. Vrvić, D. Jakovljević, Polysaccharides of 
    higher fungi: Biological role, structure, and antioxidative activity, Chemical Industry and Chemical 
    Engineering Quarterly / CICEQ 68 (2014) 305–320.
  7. J. Stefanović, D. Jakovljević, G. Gojgic-Cvijović, M. Lazić, M. Vrvić, Synthesis, Characterization, and 
    Antifungal Activity of Nystatin-Gum Arabic Conjugates, J. App. Polym. Sci. 127 (2013) 4736-4743.
  8. A. Klaus, M. Kozarski, M. Niksic, D. Jakovljevic, N. Todorovic, I. Stefanoska, L. J.L.D.Van Griensven, The 
    edible mushroom Laetiporus sulphureus as potential source of natural antioxidants, International 
    Journal of Food Sciences and Nutrition 64 (2013)599-610.
  9. M. Kozarski , A. Klaus, M. Nikšić, M. M. Vrvić, N. Todorović, D. Jakovljević, Leo J.L.D. Van Griensven, 
    Antioxidative activities and chemical characterization of polysaccharide extracts from the widely used 
    mushrooms Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes and Trametes versicolor, 
    Journal of Food Composition and Analysis 26 (2012) 144–153.
  10. O. B. Laugier, S. D. Spasić, V. Mandić, D. Jakovljević, M. M. Vrvić, The effect of repetitive alkaline/acid 
    extractions of Saccharomyces cerevisiae cell wall on antioxidative and bifidogenic efficacy, Int. J. Food 
    Sci.  Tech. 47 (2012) 369-375. 
  11. M. Kozarski, A. Klaus, M. Nikšić, D. Jakovljević, J.P.F.G. Helsper, L.J.L.D. Van Griensven, Antioxidative   
    and immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal  mushrooms Agaricus 
    bisporus,   Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum and Phellinus linteus, Food Chemistry, 129 
    (2011)1667-1675.     
  12. A. Klaus, M. Kozarski, M. Nikšić, D. Jakovljević, N. Todorović, L.J.L.D. Van Griensven, Antioxidative 
    activities and chemical characterization of polysaccharides extracted from the basidiomycete 
    Schizophyllum commune, Lwt-Food Science and Technology ( Lebensmittel - Wissenschaft und Technologie), 44 (2011) 2005-2011.