IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Састанак Радне групе за отворену науку у Србији

 

Радни састанак Тима за отворену науку у Србији, ТОНуС-а, одржан је 29.02.2024. године, на нашем институту.

Састав ТОНуС-а чине Министарка, државни секретари, помоћници министра, као и шира група истраживача и експерата из ове области. На састанку је одлучено да ће се активно радити на унапређењу Платформе за отворену науку, са циљем да се иновирана верзија усвоји до јуна месеца 2024. године. Препознате су и бројне промене и активности које треба предузети ради ефикасне имплементације принципа отворене науке у Србији. Састанку је присуствовала и министарка др Беговић која је најавила присутнима почетак рада Портала отворене истраживачке инфраструктуре, који ће чинити обједињену листу све постојеће научне опреме у Републици Србији, како би она постала доступна за коришћење целој научној заједници, али и приватном сектору.

ИХТМ је веома активан у области отворене науке и препознаје „отвореност“ као једну од својих водећих вредности. Нови координатор ТОНуС-а је наш колега др Матија Златар, научни саветник ИХТМ-а и лидер Трансформационог тима у оквиру SAIGE пројекта трансформације института.

ТОНуС је формиран 2020. године и има задатак да дефинише, препозна и уреди све промене које отворена наука доноси, као и да исте што раније уведе у истраживачку заједницу Србије.