IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Sastanak Radne grupe za otvorenu nauku u Srbiji

 

Radni sastanak Tima za otvorenu nauku u Srbiji, TONuS-a, održan je 29.02.2024. godine, na našem institutu.

Sastav TONuS-a čine Ministarka, državni sekretari, pomoćnici ministra, kao i šira grupa istraživača i eksperata iz ove oblasti. Na sastanku je odlučeno da će se aktivno raditi na unapređenju Platforme za otvorenu nauku, sa ciljem da se inovirana verzija usvoji do juna meseca 2024. godine. Prepoznate su i brojne promene i aktivnosti koje treba preduzeti radi efikasne implementacije principa otvorene nauke u Srbiji. Sastanku je prisustvovala i ministarka dr Begović koja je najavila prisutnima početak rada Portala otvorene istraživačke infrastrukture, koji će činiti objedinjenu listu sve postojeće naučne opreme u Republici Srbiji, kako bi ona postala dostupna za korišćenje celoj naučnoj zajednici, ali i privatnom sektoru.

IHTM je veoma aktivan u oblasti otvorene nauke i prepoznaje „otvorenost“ kao jednu od svojih vodećih vrednosti. Novi koordinator TONuS-a je naš kolega dr Matija Zlatar, naučni savetnik IHTM-a i lider Transformacionog tima u okviru SAIGE projekta transformacije instituta.

TONuS je formiran 2020. godine i ima zadatak da definiše, prepozna i uredi sve promene koje otvorena nauka donosi, kao i da iste što ranije uvede u istraživačku zajednicu Srbije.