IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Потписана Декларација о проглашењу 2020. за Годину електрохемије у Србији

logo godina elektrohemije

29. новембра 2019. године 13 научних институција и друштава из Србије потписало је заједничку Декларацију o проглашењу 2020. за ГОДИНУ ЕЛЕКТРОХЕМИЈЕ у Србији.
Један од потписника декларације је ИХТМ.

Електрохемијска наука у Републици Србији дуги низ година постиже значајне резултате. Од првих експеримената које је крајем 19. века изводио проф. Сима Лозанић, преко професора Панте Тутунџића и академика Александра Деспића, Драгутина Дражића и Миленка Шушића који су били зачетници и оснивачи такозване Београдске електрохемијске школе седамдесетих и осамдесетих година 20. века, до бројних данашњих електрохемичара изниклих из те школе, српска електрохемија је била планетарно препознатљива и дала је изузетан допринос укупном развоју ове науке у свету. И поред тога, остала је скоро незнана у широј јавности, посебно међу младима који се врло ретко одлучују да се посвете електрохемији.

Одраз напора српских електрохемичара да српску електрохемију врате у врх ове научне области, али и угледa који она има у свету, свакако је и одабир Београда за домаћина 71. годишњег састанка Међународног елек­трохемијског друштва (The International Society of Electrochemistry), од 30. августа до 4. септембра 2020. године.

Значај који данас у свету има ова наука показује и упорност да се пронађу снажни, поуздани и јефтини алтернативни извори енергије, који су, између осталог, довели до развоја данас незамењивих литијум-јонских батерија. Управо пре неколико недеља тројица научника најзаслужнијих за њихов развој, Џон Б. Гудинаф (John B. Goodenough), М. Стенли Витингам (M. Stanley Whittingham) и Акира Јошино (Akira Yoshino), добили су Нобелову награду за 2019. Један од добитника Нпбелове награде, Стенли Витингам биће гост Србије и скупа у Београду и одржати предавање у Српској академији наука и уметности и септембру ове године

У жељи да промовишу електрохемију, упознају најширу јавност у Србији са овим научним пољем и мотивишу младе да се баве овом перспективном и веома важном науком, а имајући у виду одржавање највећег светског скупа у овој научној у нашој земљи,

Друштво физикохемичара Србије (ДФХС),

Друштво за истраживање материјала Србије,

Институт за мултидисциплинарна истраживања (ИМСИ), Универзитет у Београду,

Институт за нуклеарне науке Винча (ИНН Винча), Универзитет у Београду,

Институт за хемију, технологију и металургију (ИХТМ), Универзитет у Београду,

Институт техничких наука Српске академија наука и уметности (ИТН САНУ),

Инжењерско друштво за корозију (ИДК),

Савез хемијских инжењера Србије (СХИ),

Српско хемијско друштво (СХД),

Технолошко-металуршки факултет (ТМФ), Универзитет у Београду,

Удружење инжењера Србије за корозију и заштиту материјала (УИСКОЗАМ),

Факултет за физичку хемију (ФФХ), Универзитет у Београду, и

Центар за промоцију науке (ЦПН)

донели су заједничку Декларацију о проглашењу 2020. за Годину електрохемије у Србији. Потписници Декларације су се обавезали да ће током 2020. године у свим својим активностима повезаним са електрохемијом на пригодан начин назначити да су те активности део обележавања Године електрохемије, те да ће на одговарајући начин истицати лого Године електрохемије.