IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Успех наших сарадника – пројекти одобрени за финансирање у оквиру програма „Идеје“ Фонда за науку

Фонд за науку Републике Србије је објавио коначну листу пројеката који ће бити финансирани у наредне три године у оквиру програма ИДЕЈЕ.  На програм ИДЕЈЕ , који је до сада највећи програм Фонда за науку, конкурисало је чак 917 предлога пројеката. У оквиру поступка евалуације, спроведеног у два степена, за финансирање је одабрано 105 пројеката. ИХТМ је поносан на успех својих истраживача - 4 пројекта су предложили истраживачи из ИХТМ-а! На 1 одобреном пројекту Хемијског факултета такође учествују наши истраживачи.

Четири пројекта који су одобрени у оквиру програма ИДЕЈЕ Фонда за науку, а којима руководе истраживачи из ИХТМ-а су:

  • NES – „Physicochemical aspects of rhythmicity in neuroendocrine systems: Dynamic and kinetic investigations of underlying reaction networks and their main compounds“ – др Жељко Чупић, са колегама из ИХТМ-а, Факултета за физичку хемију Универзитета у Београду, Факултета медицинских наука, Универзитет у Крагујевцу и Институт за општу и физичку хемију.
  • TMMagCat – „Tailoring Molecular Magnets and Catalysts Based on Transition Metal Complexes“ – др Матија Златар, са колегама из ИХТМ-а, Хемијског факултета и Иновационог центра Хемијског факултета.
  • AdCatFC – „Advanced Catalysts for Low Temperature Fuel Cells: From Model System to Sustainable Catalysts“ – др Сања Стевановић, са колегама из ИХТМ-а.
  • MEMSAERO – „MEMS Multisensor Instrument for Aerodynamic Pressure Measurements“ – др Милош Франтловић, са колегама из ИХТМ-а и Универзитета Сингидунум.

Честитке свим тимовима којима су одобрени пројекти! Желимо им пуно успеха у реализацији планираних истраживања!

fondzanauku