IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

In memoriam – академик проф. Др Мирослав Гашић

Са тугом и поштовањем се опраштамо од драгог колеге, редовног професора и члана САНУ, изузетног човека и научника, Мирослава J. Гашића, који је преминуо 29.3.2022. године у Београду. Сахрана је спроведена 01.04.2022. на Новом гробљу у Београду.

Академик Гашић је рођен 30. децембра 1932. године у Београду. Дипломирао je 1959., а докторирао 1964. на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду. Постдокторске студије завршио је при Вустерској фондацији за експерименталну биологију, Шрусбери, САД 1965. и на Калифорнијском Универзитету у Лос Анђелесу од 1965. до 1967. Редовни професор органске хемије од 1983. на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду, а затим на Хемијском факултету Универзитета у Београду. Управљао је Одсеком за хемијске и физичкохемијске науке Природно-математичког факултета и Катедром за органску хемију. Био је дописни члан САНУ од 1985., а редовни од 1994. године. Био је секретар Одељења хемијских и биолошких наука САНУ од 2002. до 2017., члан Председништва САНУ и члан Савета Галерије САНУ. Био је члан Крунског савета од оснивања 1992. године. Био је председник Српског хемијског друштва (1997− 2001), Уније хемијских друштава Југославије, члан Америчког хемијског друштва и Немачког хемијског друштва.

Научну каријеру посветио је изучавању хемије природних производа. Проучавао је природне производе из морских организама и биљака, стероиде, механизме органских реакција, механизме деловања антитуморских агенаса, НМР спектроскопију, лектине итд. Аутор је више од 90 научних радова у међународним научним часописима. Био је члан редакционог одбора већег броја часописа.

Професор Гашић је био омиљен код студената. Љубав према органској хемији успевао је да пренесе и незаинтересованим студентима. Са сарадницима неговао је професионалне и пријатељске односе. Идеје сарадника усмеравао је са пуно енергије и научног ентузијазма, развијајући страст према науци, сазнањима и раду.

Научни пионир и визионар, данас његовим научним путем иду научници у Србији. Бројне научне пројекте реализовао је у оквиру Центра за хемију ИХТМ.

За успешан вишегодишњи научно-истраживачки рад добио је бројне награде и признања, међу којима су: Октобарска награда града Београда (1988), Орден рада са црвеном заставом (1988), Медаља Српског хемијског друштва за трајан и изванредан допирнос науци (1997). Почасни је председник Српског хемијског друштва (2006).

Академик Гашић је дао непроцењив допринос науци и афирмацији Катедре за органску хемију, Хемијског факултета и Института за хемију, технологију и металургију.

Ненадокнадиво ће недостајати свима онима који су имали срећу да их у неком периоду каријере и живота академик Гашић води кроз рад и живот. Његова  једноставност, стрпљење, тактичност, добронамерност, пожртвованост, ерудиција и истанчана духовитост чинили су га човеком кога је било лако поштовати и волети.

gasic