IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

BIOLAWEB пројекат - најновији догађаји

Друга стручна посета везана за развој Стратегије ИХТМ-а у области биомониторинга организована од стране BIOLAWEB пројекта

Истраживачи Универзитета у Београду, Институтa за хемију, технологију и металургију – Националног истутута Републике Србије (ИХТМ), као координаторске институције пројекта BIOLAWEB, имали су привилегију и задовољство да 27. и 28. марта угостe партнере из NIVA (Норвешки инстутут за истраживање вода) и INRAE (Француски национални институт за храну, пољопривреду и животну средину), у оквиру стручне посете.

Циљ посете је био дефинисање првих стратешких корака за јачање и подстицање научне изврсности у биомониторингу на ИХТМ-у и разговор о првим резултатима упитника о краткорочним и дугорочним потребама истраживача на институту. Добијени резултати послужиће као основа за креирање прилагођене научне стратегије за ИХТМ у области биомониторинга у наредним фазама пројекта BIOLAWEB пројекта. Током другог дана стручне посете, колеге из партнерских институција разговарале су са истраживачима ИХТМ који су били заинтересовани да помогну BIOLAWEB тиму да осмисли научну стратегију и формулише нове заједничке истраживачке пројекте у будућности.

Први округли сто о биомониторингу у Србији организован од стране BIOLAWEB пројекта

Први округли сто на тему биомониоторинга вода у Србији, организован од стране BIOLAWEB пројекта 28. марта у просторијама ИХТМ-а, окупио је међународне стручњаке из  NIVA (Норвешки институт за истраживање вода) i INRAE (Француски национални институт за храну, пољопривреду и животну средину) са релевантним актерима одговорним за водна тела и њихов мониторинг у Републици Србији.

Разговарало се о питањима везаним за биомониторинг површинских вода у Србији, као и о могућности примене нових метода, као што је ДНК метабаркодирање. Учесници су заједно покушали да идентификују потребе и проблеме свих заинтерсованих страна.

Један од циљева BIOLAWEB пројекта је успостављање добре комуникације и сарадње са институцијама релевантним за биомониторинг у Србији што ће поставити основу за будући напредак у области управљања водама у Србији.

Други састанак конзорцијума BIOLAWEB пројекта

Други састанак конзорцијума BIOLAWEB пројекта је одржан у Београду 28. марта 2023. године у просторијама ИХТМ-а. На састанку су учествовали парнери из све три институције, ИХТМ (Универзитет у Београду, Институт за хемију, технологију и металургију – Национални истутут Републике Србије), NIVA (Норвешки институт за истраживање вода) и INRAE (Француски национални институт за храну, пољопривреду и животну средину).

У разговорима, који су били веома продуктивни, анализиран је напредак тимова у протеклих шест месеци. Осим тога, представљен је план активности за наредних шест месеци пројекта.

Прва BIOLAWEB радионица на тему: Метабаркодинг силикатних алги и фитопланктона у биомониторингу

У периоду од 29. до 31. марта 2023. године у просторијама ИХТМ одржана је прва радионица на тему: „Метабаркодинг силикатних алги и фитопланктона у биомониторингу“ који је организована од стране BIOLAWEB projekta. Радионица је била хибридног типа и на њој је присуствовало око 110 учесника, од чега је око 60 пратило радионицу online путем ZOOM апликације.

Радионицу су водили истраживачи француског националног института за храну, пољопривреду и животну средину (INRAE), др Clarisse Lemonnier, др Frédéric Rimet, др Agnès Bouchez и др Benjamin Alric, водећи експерти у области примене метабаркодинга у биомониторингу.

Учесници су имали привилегију да стекну увид у најновија знања у области метабаркодинга у биомониторингу, а затим и да се упознају са методама и изазовима у специфичним областима метабаркодинга силикатних алги и фитопланктона.

Посебна сатисфакција била је могућност међусобног упознавања колега из различитих области науке, различитих институција, као и региона, који су на овом догађају имали шансу да се упознају, да дискутују о различитим темама и идејама, и направе основ за неку будућу сарадњу. Бити домаћин тако великом броју колега, и угостити еминентне предаваче је била велика част и задовољство за BIOLAWEB тим.