IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Успех наших сарадника – подршка УНДП у оквиру позива „Изазов за иновативна решења за зелену транзицију српске привреде“

У оквиру позива „Изазов за иновативна решења за зелену транзицију српске привреде,“ у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији,“ Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарство заштите животне средине, уз подршку Делегације ЕУ у Србији, одабрали су најбоље предлоге пројеката који су до сада пристигли. Међу одабраним предлозима је и предлог пројекта научног тима ИХТМ који чине наше колегинице др Јелена Милић, др Татјана Шолевић Кнудсен и др Јелена Авдаловић - Деконтаминација вода загађених органским полутантима у складу са УН Циљевима одрживог развоја.

Наше колегинице и колеге су ангажоване на још два пројекта. На пројекту Циркуларна економија кроз каскадну употребу отпадне биомасе настале након дестилације лековитих биљака у циљу развоја иновативне био-козметике (носилац пројекта: Универизитет у Београду - Биолошки факултет, Др Данка Буквички, руководилац) са ИХТМ-а учествују др Наташа Јовић-Јовичић, др Марија Ајдуковић и др Предраг Банковић. На пројекту Зелене технологије за добијање антимикробних композита за примену у козметици (носилац пројекта Институт за нуклеарне науке "Винча", руководилац др Миљана Мирковић) са ИХТМ-а учествују др Љубица Анђелковић и др Марија Шуљагић.

Више информација на следећем линку: https://www.undp.org/sr/serbia/news/izabrani-najbolji-predlozi-za-zelenu-tranziciju-srpske-privrede

Честитамо колегиницама и колегама и желимо им пуно успеха у реализацији планираних активности!