IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Успех наших сарадника – одобрени пројекти у оквиру програма „ПРОМИС 2023“ Фонда за науку Републике Србије

Фонд за науку Републике Србије је објавио коначну листу пројеката који ће бити финансирани у наредне две године у оквиру програма „ПРОМИС 2023“. ПРОМИС 2023 је намењен изврсним пројектима младих истраживача и научника у раној фази каријере. Пројектима руководе доктори наука које су то звање стекли највише 7 година пре дана закључивања Јавног позива. У оквиру поступка евалуације, спроведеног у два степена, за финансирање је одабрано 30 пројеката.

ИХТМ је поносан што ће бити координатор два пројекта:

  • PELAS - Peloids in Serbia: geochemical characterization, quality assessment and ecosystem services of peloid-rich area – руководилац др Гордана Гајица, а као партнер ће учествовати Универзитет у Београду – Хемијски факултет и Универзитет у Београду – Пољопривредни факултет.
  • MiMoSenSa - Development of MIP functionalized MOF-based electrochemical Sensor for food Safety monitoring – руководилац др Весна Станковић, а као партнер на пројекту ће учествовати Универзитет у Београду – Хемијски факултет и Институт за нуклеарне науке „Винча“.

ИХТМ ће такође као партнер учествовати на једном пројекту:

  • Pep4Meat- Exploring the potential of algal-derived (chromo)peptides as serum replacement components for meat cultivation - носилац пројекта Универзитет у Београду – Хемијски факултет.

Честитке свим тимовима којима су одобрени пројекти! Желимо им пуно успеха у реализацији планираних истраживања!