IHTM PLAVI
Научна установа

Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја

grb BUУниверзитет у Београду

Маринела Шокарда Славић

Истраживач сарадник

 

 

 

 

 

Адреса:

ИХТМ, Центар за хемију, Студентски трг 12-16, 11000 Београд
11158 Београд 118, ПАК 105104
Лабораторија 483, I спрат
Телефон: 011 32 82 393
Факс: 011 26 36 061
Електронска пошта: msokarda@chem.bg.ac.rs

Образовање:

2010 Дипломирани биохемичар, Хемијски факултет, Универзитет у Београду.
2011 Мастер- дипломирани биохемичар, Хемијски факултет, Универзитет у Београду.

Звања:

2013 Истраживач приправник
2015 Истраживач сарадник

Чланства у друштвима:

Биохемијско друштво Србије
ФЕБС

Професионлно искуство:

2013 – ИХТМ – Центар за хемију

Области интересовања:

Проналажење сојева Bacillus sp и идентификација сојева на молекуларном нивоу. Амилазе из Bacillus sp: клонирање, експресија, продукција пречишћавање, карактеризација и примена.
Продукција ензима микробиолошког порекла који се користе у биотехнологији хране и производњи биоетанола. Оптимизација процеса хидролизе сировог скроба.

Знање језика: енглески , румунски

Најзначајнији пројекти:

Међународни:
2012-2015 Продукција и примена α-амилаза из сојева Bacillus из земље, CRP – ICGEB истраживачки пројекат
Основна истраживања:
2011 – 2016 Производња, изоловање и карактеризација ензима у растворном и имобилизованом облику у биотехнологији хране, биогоривима и заштити животне средине.

Изабране публикације:

Публиковани радови:

  1. Marinela Šokarda Slavić, Milja Pešić, Zoran Vujčić, Nataša Božić. Overcoming hydrolysis of raw corn starch under industrial conditions with bacillus licheniformis atcc 9945a α-amylase. Applied microbiology and biotechnology (2015) pp 1-11.
  2. Nikola Lončar, Marinela Šokarda Slavić, Zoran Vujčić, Nataša Božić. Mixed-mode resins: taking shortcut in downstream processing of raw-starch digesting α-amylases. Scientific reports (2015) 5, 15772.
  3. Nataša Božić, Marinela Šokarda Slavić, Anja Gavrilović, Zoran Vujčić. Production of raw-starch-digesting a-amylase isoform from bacillus sp. Under solid state fermentation and biochemical characterization. Bioprocess and biosystems engineering (2014) 37 (7) 1353-1360.
  4. Marinela Šokarda Slavić, Nataša Božić, Zoran Vujčić. Growth temperature of different local isolates of bacillus sp. On the solid state affects different production of raw starch digesting amylases. Archives of biological sciences (2014) 66 (2), 483-490.