IHTM PLAVI
Научна установа

Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја

grb BUУниверзитет у Београду

Новости

COST тренинг школа,16-20 Март, 2020, Београд

Поштоване колеге,

Задовољство нам је да објавимо да ће друга COST  Chemobrionics  тренинг  школа  под називом " Мултискално моделовање особина једињења: од изолованих молекула до 3Д материјала" одржати  у Београду  од 16-20  Марта, 2020. Очекује се учешће до 17 полазника из иностранства  и додатних 7 студената из Београда. За школу се могу пријавити докторанти, пост-докторанти, као и запослени научници. Тренинг школа ће покрити теме као сто су  физички и хемијски аспекти мултискалног моделовања чврстих материјала, течности, биополимера, флуид-структурних интеракција, са фокусом на формирање биолошких и биомиметичких микротубуларних структура, употреби DFT и других метода у минералогији и за карактеризацију биолошких материјала, као и за карактеризацију процеса адсорпције / десорпције.

Детаљнија обавештења о школи, темама, предавачима и начину пријављивања налазе се на:  http://www.trainingschool.in.rs (контакт емаил: tsbelgrade2020@gmail.com ).

Рок за пријаву је 25 Јануар 2020.

У име организационог комитета,

Соња Грубишић

Нови позиви Фонда за науку

Фонд за науку Републике Србије је отворио два нова позива: Програм сарадње српске науке са дијаспором и Програм за развој пројеката из области вештачке интелигенције.

Детаље позива можете видети на сајту Фонда: http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2019/11/dijaspora/ i http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2019/11/ai/

Потписана Декларација о проглашењу 2020. за Годину електрохемије у Србији

logo godina elektrohemije

29. новембра 2019. године 13 научних институција и друштава из Србије потписало је заједничку Декларацију o проглашењу 2020. за ГОДИНУ ЕЛЕКТРОХЕМИЈЕ у Србији.
Један од потписника декларације је ИХТМ.

Електрохемијска наука у Републици Србији дуги низ година постиже значајне резултате. Од првих експеримената које је крајем 19. века изводио проф. Сима Лозанић, преко професора Панте Тутунџића и академика Александра Деспића, Драгутина Дражића и Миленка Шушића који су били зачетници и оснивачи такозване Београдске електрохемијске школе седамдесетих и осамдесетих година 20. века, до бројних данашњих електрохемичара изниклих из те школе, српска електрохемија је била планетарно препознатљива и дала је изузетан допринос укупном развоју ове науке у свету. И поред тога, остала је скоро незнана у широј јавности, посебно међу младима који се врло ретко одлучују да се посвете електрохемији.

Одраз напора српских електрохемичара да српску електрохемију врате у врх ове научне области, али и угледa који она има у свету, свакако је и одабир Београда за домаћина 71. годишњег састанка Међународног елек­трохемијског друштва (The International Society of Electrochemistry), од 30. августа до 4. септембра 2020. године.

Значај који данас у свету има ова наука показује и упорност да се пронађу снажни, поуздани и јефтини алтернативни извори енергије, који су, између осталог, довели до развоја данас незамењивих литијум-јонских батерија. Управо пре неколико недеља тројица научника најзаслужнијих за њихов развој, Џон Б. Гудинаф (John B. Goodenough), М. Стенли Витингам (M. Stanley Whittingham) и Акира Јошино (Akira Yoshino), добили су Нобелову награду за 2019. Један од добитника Нпбелове награде, Стенли Витингам биће гост Србије и скупа у Београду и одржати предавање у Српској академији наука и уметности и септембру ове године

У жељи да промовишу електрохемију, упознају најширу јавност у Србији са овим научним пољем и мотивишу младе да се баве овом перспективном и веома важном науком, а имајући у виду одржавање највећег светског скупа у овој научној у нашој земљи,

Друштво физикохемичара Србије (ДФХС),

Друштво за истраживање материјала Србије,

Институт за мултидисциплинарна истраживања (ИМСИ), Универзитет у Београду,

Институт за нуклеарне науке Винча (ИНН Винча), Универзитет у Београду,

Институт за хемију, технологију и металургију (ИХТМ), Универзитет у Београду,

Институт техничких наука Српске академија наука и уметности (ИТН САНУ),

Инжењерско друштво за корозију (ИДК),

Савез хемијских инжењера Србије (СХИ),

Српско хемијско друштво (СХД),

Технолошко-металуршки факултет (ТМФ), Универзитет у Београду,

Удружење инжењера Србије за корозију и заштиту материјала (УИСКОЗАМ),

Факултет за физичку хемију (ФФХ), Универзитет у Београду, и

Центар за промоцију науке (ЦПН)

донели су заједничку Декларацију о проглашењу 2020. за Годину електрохемије у Србији. Потписници Декларације су се обавезали да ће током 2020. године у свим својим активностима повезаним са електрохемијом на пригодан начин назначити да су те активности део обележавања Године електрохемије, те да ће на одговарајући начин истицати лого Године електрохемије.

Допис Института и одговор МПНТР везано за ангажовање и финансирање истраживача након навршених 65 година живота

Опширније...

Обавештење

Од августа месеца ове године, НУ ИХТМ је регистрован у систему код National Institut of Healt (NIH). На основу тога, Институт и истраживачи запослени у Институту могу да учествију као партнерска институција, односно као сарадници и да буду руководиоци пројеката који се финансирају из фондова NIH.

НУ ИХТМ је регистрован под званичним именом - Универзитет у Београду, Научна установа Институт за хемију, технологију и металургију, са адресом Његошева 12, 11104 Београд.

DUNS број НУ ИХТМ је 360347972

NCAGE/CAGE код НУ ИХТМ је А0С1С

Контакт особа за одржавање налога код NIH је Др Дејан Опсеница (dopsen@chem.bg.ac.rs), и он је такође овлашћен за отварање личних налога истраживача [будућих руководиоца пројеката (PI) финанасираних из NIH фондова] у систему eRA Commons.

pdfCapability Statement.pdf

CapabilityStatement

Training school “Urban wetlands – challenges and opportunities” одржаће се у периоду 9.-11. јун 2020. године

Опширније...

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18112

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18112 “Mechanochemistry for Sustainable Industry”.

Састанак акције „1st Community Building Meeting“ је одржан у Берлину 15-16.07.2019. Више информација је доступно на  https://www.cost.eu/actions/CA18112/#tabs|Name:overview

cost

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18125

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18125 “Advanced Engineering and Research of aeroGels for Environment and Life Sciences”.

Први састанак акције је одржан у Бриселу 30.04.2019. Више информација је доступно на  https://www.cost.eu/actions/CA18125/#tabs|Name:overview

cost18125

„Ризик-добит у безбедности хране и исхрани“ летња школа у организацији ЕФСА

Драге колеге,

посредством Управе за ветерину, стигла је информација о могућности учествовања истраживача на летњој школи „Ризик-добит у безбедности хране и исхрани“ коју организује Европски орган за безбедност хране (ЕФСА) у периоду 11-13 јуна 2019. године у Парми.

Захваљујући партнерству ИХТМ и ЕФСА, а посредством Управе за ветерину, наши истраживачи могу се пријавити за бесплатно учествовање у летњој школи. Рок за пријаву је 30. март 2019. године.

http://www.parmasummerschool.unipr.it/

НУ ИХТМ је уписан на листу партнера ЕФСА

Драге колеге,

захваљујући статусу кандидата за приступање ЕУ отворена је могућност нашег учествовања у предприступним програмима Европског органа за безбедност хране (European Food Safety Authority - EFSA) са циљем:

- Повезивање стручног и научног кадра кроз националну мрежу, а затим и мрежу ЕФСА.

- Развијање система за размену података у вези зооноза, антимикробне резистенције и болести преносивих храном;

- Подизање националних капацитета за процену ризика и комуникацију ризицима;

- Повезивање пројеката ЕФСА и земаља чланица са предприступним земљама у циљу подизања спремности региона за суочавање са ризицима у храни;

Више информација доступно је преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/component/content/article/627

ИХТМ је уписан на листу партнера ЕФСА као непрофитни партнер са компетенцијама у области: адитива за храну, ензима, хемијске контаминације хране, диететских производа, алергена, нове хране, заштите животне средине, нанотехнологије и нових ризика. Наше научне активности и техничке активности из области рада ЕФСА обухватају и прикупљање и анализу података у вези са идентификацијом ризика, процену ризика, анализе хране за људе и животиње, научне и техничке студије.

Уколико имате интерес за сарадњу, идеје, питања и иницијативе молим пишите на електронску адресу (uros@chem.bg.ac.rs) како бисмо скупа координирали допринос наше институције.

docxВести из ЕФСА

С поздравом,
Урош Анђелковић
ИХТМ - Центар за хемију