IHTM PLAVI
Научна установа

Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја

grb BUУниверзитет у Београду

Новости

Уговор о сарадњи ИХТМ-а и Института за информационе технологије Крагујевац

У четвртак 17.09.2020. потписан је Уговор о научноистраживачкој и пословно-техничкој сарадњи Института за хемију, технологију и металургију и Института за информационе технологије Крагујевац (http://iit.kg.ac.rs). Уговорне стране су се потписивањем Уговора обавезале на сарадњу кроз изградњу научних капацитета који дефинишу заједнички рад на националним и међународним пројектима, као и обезбеђивање услова младим научним радницима да се лакше укључе у научноистраживачки и стручни рад. Потписивању овог документа присуствовали су ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, представници Института за информационе технологије Крагујевац – др Биљана Шмит, виши научни сарадник и др Дубравка Живковић, научни сарадник, као и представници Института за хемију, технологију и металургију – др Жељко Чупић, научни саветник и др Урош Анђелковић, виши научни сарадник.

Снимак изјава емитованих на РТС у петак 02.10.2020. године у јутарњем програму:

Прилог Радио телевизије Крагујевац може се видети на линку: https://www.youtube.com/watch?v=g9-as1A_ze0&feature=emb_title

kg 01
kg 02

Обавештење - Правилник о ближем уређивању јавних набавки унутар ИХТМ-а

Поштоване колегинице и колеге,

У прилогу је Правилник о ближем уређивању јавних набавки унутар Института за хемију, технологију и металургију. Правилником се уређује начин планирања и спровођења поступака јавних набавки, праћења извршења уговора о јавним набавкама, начин комуникације, правила, обавезе и одговорност лица и организационих делова Института у контексту свих активности везаних за област јавних набавки.

pdfПравилник о ближем уређивању јавних набавки унутар ИХТМ-а

Учешће ИХТМ-а у Еразмус+ КА103 - European Mobility

ИХТМ учествује у Еразмус програмима од 2017. године када је и отворена могућност за учешће наше земље у овим активностима. У пројектном циклусу 2020/21-2021/22. година, нашем институту су у оквиру програма Еразмус+ КА103 (European Mobility) додељена средства за пет мобилности. Из овог фонда биће финансиране посете наших истраживача врхунским научним институтима у Шведској, Аустрији, Португалу, Словенији и Хрватској. Листа прихваћених предлога за сарадњу се налази у прилогу.

pdfKA103 Cooperation Proposal List for Institute for Chemistry, Technology and Metallurgy 2020/2021

Успех наших сарадника – учешће на пројекту одобреном за финансирање у оквиру Специјалног програма истраживања COVID – 19

У оквиру Специјалног програма истраживања COVID-19, Фонд за науку Републике Србије ће финансирати 14 пројеката – 11 из области биомедицинских наука, 2 из области економских, социолошких, психолошких истраживања и управљања сложеним системима и 1 пројекат из области биомедицинског инжењерства и информационих технологија, са укупним буџетом од скоро 2.000.000 евра. Коначну листу одобрених пројеката можете пронаћи на линку.

На једном од финансираних пројеката које је добио  Универзитет у Београду - Хемијски факултет, на пројекту којим руководи проф. др Радомир Саичић (SMART Repurposing - Small Molecule Anti-RNA-virus Therapy. Repurposing Iminosugars and Chloroquine Analogues Against COVID19) учествује и двоје колега из нашег Института, из Центра за хемију. То су др Дејан Опсеница, научни саветник и др Сандра Шеган, виши научни сарадник.

Комплетну информацију о резултатима можете пронаћи на линку.

Обавештење – конференција „Јачање синергије између БРС и Минамата конвенција“

Министарство заштите животне средине Републике Србије је послало позив за учешће на конференцији (offline + online)  "Јачање синергије између БРС и Минамата конвенција” која ће се одржати 15. и 16. октобра 2020. године. Конференција се реализује у оквиру пројекта “Јачање синергије између Базелске, Ротердамске, Стокхолмске и Минамата конвенције у Републици Србији” који спроводи Министарство заштите животне средине уз техничку подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), финансијску подршку Специјалног програма УНЕП. Имајући у виду препреке Владе Р. Србије број учесника на конференцији је ограничен, тако да ће бити омогућено и online учествовање. Нацрт дневног реда је у прилогу. Пријава за учешће (уживо или виртуелно) је најкасније до уторка, 6. октобра 2020. године на е-маил: snezana.ostojic.paunovic@undp.org. Детаљне логистичке информације, као и линк за виртуелно учешће биће прослеђено свим пријављеним учесницима.

pdfНацрт дневног реда

Обавештење - „Start-up Science“ компаније BASF

Немачка хемијска компанија BASF, ове године подржава стартап идеје младих иноватора из региона, укључујући и младе иноваторе из Србије. Start-up Science Demo Day представља јединствену прилику на којој ће млади иноватори моћи да представе своје стартап идеје и потенцијално осигурају улагање у њихов даљи развој. Најбоља стартап идеја добиће почетни капитал у износу од 5000 EUR, као и прилику да добије додатно финансирање од стране инвеститора. Овогодишња тема фокусираће се на идеје које проналазе решења за проблем загађења ваздуха у региону. Пријаве за учешће биће отворене до 1. новембра 2020. Стручни жири ће након затварања пријава одабрати десет најбољих идеја, које ће даље бити представљене на завршном догађају Start-up Science Demo Day. Више информација можете наћи у докименту у прилогу и на: http://start-up-science.com/

pdfBASF - Start up Science - Terms and Conditions.pdf

Обавештење о јавном позиву за доделу „иновационих ваучера“

Фонд за иновациону делатност Републике Србије расписао је нови јавни позив за доделу „иновационих ваучера“. Иновациони ваучери су намењени микро, малим и средњим предузећима да користе услуге академског сектора како би побољшали своје производе, процесе и услуге и тиме подигли ниво иновативности својих производа и постали конкурентнији на тржишту. Позив је отворен од 29.09.2020 све до утрошка опредељених средстава, а пријаве се подносе преко портала Фонда. Иновациони ваучери ће се додељивати по редоследу пристиглих пријава, у року од седам дана од дана достављања пријаве од стране предузећа.

Успех наших сарадника - пројекат „Greencept“ одобрен за финансирање у оквиру Програма „Доказ концепта“

У оквиру програма “Доказ концепта“ Фонда за Иновациону делатност Републике Србије одобрено је 48 пројеката од пријављених 253 предлога. Трећи на листи одобрених пројеката www.inovacionifond.rs/cms/files/dokaz-koncepta-odobreni-projekti-prvi-ciklus/Lista_odobrenih_projekata_PoC_II_Poziv.pdf је пројекат „Интегрисани зелени концепт за уклањање непријатних мириса и дезинфекцију у радној средини-GREENCEPT“. Тим чине др Марија Михаиловић (руководилац пројекта), проф. др Јасмина Стевановић, др Мирослав М. Павловић, мастер Маријана Пантовић-Павловић и др Владимир Панић.

Честитамо колегама на добијеном пројекту и желимо им пуно успеха у реализацији планираних активности!

Пројекат „Gramulsen“ представљен у дневном листу „Политика“

У дневном листу Политика (http://www.politika.rs/scc/clanak/461649/Za-ideje-mladih-doktora-nauka-devet-miliona-evra) представљен је широј јавности пројекат „Gramulsen - Graphene-based Wearable Multiparameter Sensor“. Пројекат Gramulsen је један од 59 пројеката финансираних од стране Фонда за науку Републике Србије у оквиру Програма за изврсне пројекте младих истраживача (Промис). Тим под руководством др Марка Спасеновића ради на развијању високоосетљивих носивих сензора на бази графена. Ови сензори ће имати широку примену у препознавању штетних гасова, температура, влажности и напрезања на ригидним и флексибилним подлогама.

Успех наших сарадника - пројекат „Дезинфекционо средство инкапсулирано у полимеру. Потенцијал за дезинфекцију широког спектра микроба и неких патогених врста коронавируса“ одобрен за финансирање

У оквиру програма “Доказ концепта“ Фонда за Иновациону делатност Републике Србије одобрено је 48 пројеката од пријављених 253 предлога. Међу одобреним пројектима је и пројекат „Дезинфекционо средство инкапсулирано у полимеру. Потенцијал за дезинфекцију широког спектра микроба и неких патогених врста коронавируса“. Тим чине др Горан Јањић (руководилац пројекта), др Александра Настасовић, др Ивана Ђорђевић, др Бојана Марковић и Тамара Тадић.

Честитамо колегама на добијеном пројекту и желимо им пуно успеха у реализацији планираних активности!