IHTM PLAVI
Научна установа

Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја

grb BUУниверзитет у Београду

Новости

Обавештење - Конкурс за Danubius Young Scientist Award 2020

Обавештавамо Вас да је расписан конкурс за Danubius Young Scientist Award за 2020. годину. Детаље и услове конкурса можете погледати на http://www.bg.ac.rs/sr/saradnja/stipendije-konkursi.php. Кандидата/кандидаткињу предлаже његова/њена матична чланица Универзитета у Београду, односно Институт. Молимо све заинтересоване колеге да најкасније до 08.04.2020. пошаљу сва потребна документа на е-маил адресу: NV@ihtm.bg.ac.rs.

Обавештење - Иновациони ваучери и програм „Доказ концепта“ привремено обустављени

Фонд за иновациону делатност Републике Србије је у складу са тренутном ситуацијом прогласио мораторијум на све активности у оквиру програма „Доказ концепта“ и Иновационих ваучера (http://www.inovacionifond.rs/info/inovacioni-vauceri-i-program-dokaz-koncepta-privremeno-obustavljeni).

Јавни позив за „Доказ концепта“ се привремено зауставља. Обавештење о наставку јавног позива биће истакнуто на сајту Фонда за иновациону делатност: http://www.inovacionifond.rs/

Јавни позив за иновативне пројекте који ће помоћи у сузбијању ефеката пандемије COVID-19 биће отворен до уторка 24.03.2020. у 13ч (http://www.inovacionifond.rs/info/javni-poziv-za-suzbijanje-efekata-pandemije-covid-19-otvoren-do-utorka-24-marta-do-13-casova).

Позив за учешће на конференцији ELMINA2020

Српска академија наука и уметности у сарадњи са Технолошко-металуршким факултетом, Универзитета у Београду, Вас позива на другу међународну конференцију " Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2020", која ће се одржати од 14. 9. 2020. до 18. 9. 2020. у Српској академији наука и уметности. Презентације на конференцији ће бити пленарне (по позиву), а остале учеснике позивамо да пошаљу апстракте за оралне или постер презентације. Фокус конференције ELMINA2020 ће бити на методама електронске микроскопије примењеним у нанонаукама и нанотехнологијама (физика, хемија, наука о материјалима, геологија и биомедицинске науке).

За више информација, укључујући и импозантну листу пленарних предавача по позиву, посетите http://elmina.tmf.bg.ac.rs или нас контактирајте преко извршног организатора конференције mice@panacomp.net.

Успех наших сарадника – билатерални пројекат између Републике Србије и Републике Словеније Геохемијски приступ у испитивању карактеристика терапеутских пелоида бања Србије и Словеније одобрен за финансирање

У оквиру позива за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Словеније за период 2020-2021 одобрено је 50 пројеката од пријављених 176 предлога који су задовољавали услове конкурса. Међу одобреним пројектима је и пројекат Геохемијски приступ у испитивању карактеристика терапеутских пелоида бања Србије и Словеније који је предложила колегиница др Александра Шајновић.

Честитамо колегиници др Александра Шајновић и њеном тиму на добијеном билатералном пројекту и желимо им пуно успеха у реализацији планираних истраживања!

Отворен јавни позив Фонда за науку Републике Србије за програм Идеје

Фонд за науку Републике Србије расписао је јавни позив за пријаву научно-истраживачких пројеката у оквиру Програма Идеје. Пријаве предлога пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније 11.06.2020. године до 15 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко портала за еУправу Републике Србије. Све информације о Програму могу се наћи на сајту Фонда за науку (http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/). Конкурсна документација се налази на линку: http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2020/03/Projektna_dokumentacija_Program_IDEJE.zip

Програм Идеје подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима и нема унапред задате теме. Програм Идеје се реализује у оквиру четири потпрограма за развој научних истраживања у следећим научним областима: 1) природне науке и математика; 2) техничко-технолошке науке; 3) (био)медицинске науке; и 4) друштвене и хуманистичке науке. Трајање пројеката је до три године (36 месеци). Буџет доступан за остваривање овог јавног позива је 24.000.000 евра.

Програм Идеје ће омогућити финансирање пројеката који се базирају на изврсним идејама које могу у будућности имати значајни утицај на развој науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини, укључивање изврсних истраживача у научноистраживачки рад, јачање професионалних капацитета истраживача и стварање нових пројектних тимова. Програм Идеје омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, да оформе сопствене тимове и да сарађују са одговарајућим лабораторијама, истраживачким центрима и привредом у Србији и у свету.

Успех наших сарадника – пројекат Gramulsen одобрен за финансирање у оквиру Промис позива Фонда за науку

Фонд за науку Републике Србије је објавио коначну листу пројеката који ће бити финансирани у наредне две године у оквиру Програма за изврсне пројекте младих истраживача (Промис). Међу 59 одобрених пројеката је и пројекат др Марка Спасеновића и његовог тима - Gramulsen - Graphene-based Wearable Multiparameter Sensor.

Промис је први програм који финансира Фонд за науку Републике Србије и намењен је изврсним пројектима младих истраживача. Евалуација пројеката се одвијала у две фазе и оцењивани су изврсност, утицај и реализација. На јавном позиву пријављено је 585 предлога пројеката, у први степен евалуације је прошло 454 пројеката, од којих је у други степен упућен 121 пројекат.

Честитамо колеги др Марку Спасеновићу и његовом тиму на добијеном пројекту и желимо им пуно успеха у реализацији планираних истраживања!

Успех наших сарадника – билатерални пројекат између Републике Србије и Републике Португал Water and sediment fluxes within urban and peri-urban areas одобрен за финансирање

У оквиру позива за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Португал за период 2020-2021 одобрено је 12 пројеката од пријављених 78 предлога који су задовољавали услове конкурса. Међу одобреним пројектима је и пројекат Ток воде и седиментног материјала унутар урбаних и периурбаних подручја/ Water and sediment fluxes within urban and peri-urban areas  који је предложила колегиница Др Милица Кашанин-Грубин.

Честитамо колегиници др Милици Кашанин-Грубин и њеном тиму на добијеном билатералном пројекту и желимо им пуно успеха у реализацији планираних истраживања!

Обавештење о отвореном позиву „Доказ концепта“

Фонд за иновациону делатност Републике Србије расписао је нови јавни позив за Програм доказа концепта.  Кроз овај програм истраживачи добијају подршку да докажу да ће из истраживања настати нови производ за којим постоји потреба на тржишту. Позив је отворен до 28.04.2020. године.
Детаље позива можете видети на: http://www.inovacionifond.rs/info/raspisan-novi-javni-poziv-za-dokaz-koncepta

Обавештење о отвореном позиву за билатералне пројекте са Републиком Индијом

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило Конкурс за суфинансирање научне и технолошке  сарадње између Републике Србије и Републике Индије за период 2021-2023. Рок за подношење пријава је до 31.05.2020. године.
Детаље позива можете видети на сајту Министарства: http://www.mpn.gov.rs/objavljen-poziv-za-bilateralne-projekte-mobilnosti-istrazivaca-sa-republikom-indijom/

Отворен конкурс за стипендије "За жене у науци"

Отворен је нови циклус пријава за националне стипендије за младе научнице „За жене у науци“ за 2020 годину. Младе жене које се баве научно-истраживачким радом у области природних наука могу да конкуришу  за националне стипендије у оквиру светски познатог програма L’Oréal – UNESCO “За жене у науци” (L’Oréal - UNESCO For Women in Science). Конкурс за 2020. годину је у току и отворен је до 31. марта ове године. У оквиру јубиларног десетог циклуса овог програма у Србији, најталентованијим научницама биће додељене три стипендије, свака у износу од по пет хиљада евра у динарској противвредности.

За стипендије „За жене у науци“ могу да конкуришу научнице које се баве истраживањима у области природних наука, имају до 35 година и уписане су на докторске студије, или су их већ завршиле. Пријаве се подносе електронским путем, а на веб сајту www.zeneunauci.co.rs могуће је наћи детаљније информације о самом програму и  начину пријављивања, укључујући пријавни формулар и општа правила конкурса за 2020. годину.

Програм националних стипендија део је великог глобалног програма L’Oréal – UNESCO „За жене у науци“ који кроз различите видове подршке препознаје потенцијал жена у свету науке и настоји да промовише њихову улогу у друштву и допринос научном напретку. Тренутно постоји у више од 50 земаља широм света, а у Србији је покренут 2010. године и реализује се у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националне Комисије за UNESCO и компаније L'Oreal Balkan. Сваке године стипендије се додељују са циљем даљег научног и професионалног усавршавања младих научница, пружајући им подршку да, у тренутку који је можда преломан за њихову научну каријеру, унапреде свој рад и наставе да се баве науком у Србији. Учешћем у овом програму, овим талентованим и посвећеним женама, омогућен је и приступ међународној заједници жена у науци. Ове, 2020. године се уједно обележава и јубилеј, односно десет година постојања програма „За жене у науци“ у нашој земљи. Кроз њега је до сада за свој изврстан научно истраживачки рад стипендирано 26 српских научница, у укупном износу који превазилази 15 милиона динара.