IHTM PLAVI
Научна установа

Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја

grb BUУниверзитет у Београду

Новости

Обавештење

Од августа месеца ове године, НУ ИХТМ је регистрован у систему код National Institut of Healt (NIH). На основу тога, Институт и истраживачи запослени у Институту могу да учествију као партнерска институција, односно као сарадници и да буду руководиоци пројеката који се финансирају из фондова NIH.

НУ ИХТМ је регистрован под званичним именом - Универзитет у Београду, Научна установа Институт за хемију, технологију и металургију, са адресом Његошева 12, 11104 Београд.

DUNS број НУ ИХТМ је 360347972

NCAGE/CAGE код НУ ИХТМ је А0С1С

Контакт особа за одржавање налога код NIH је Др Дејан Опсеница (dopsen@chem.bg.ac.rs), и он је такође овлашћен за отварање личних налога истраживача [будућих руководиоца пројеката (PI) финанасираних из NIH фондова] у систему eRA Commons.

Training school “Urban wetlands – challenges and opportunities” одржаће се у периоду 9.-11. јун 2020. године

Опширније...

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18112

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18112 “Mechanochemistry for Sustainable Industry”.

Састанак акције „1st Community Building Meeting“ је одржан у Берлину 15-16.07.2019. Више информација је доступно на  https://www.cost.eu/actions/CA18112/#tabs|Name:overview

cost

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18125

НУ ИХТМ се активно укључио у COST акцију 18125 “Advanced Engineering and Research of aeroGels for Environment and Life Sciences”.

Први састанак акције је одржан у Бриселу 30.04.2019. Више информација је доступно на  https://www.cost.eu/actions/CA18125/#tabs|Name:overview

cost18125

„Ризик-добит у безбедности хране и исхрани“ летња школа у организацији ЕФСА

Драге колеге,

посредством Управе за ветерину, стигла је информација о могућности учествовања истраживача на летњој школи „Ризик-добит у безбедности хране и исхрани“ коју организује Европски орган за безбедност хране (ЕФСА) у периоду 11-13 јуна 2019. године у Парми.

Захваљујући партнерству ИХТМ и ЕФСА, а посредством Управе за ветерину, наши истраживачи могу се пријавити за бесплатно учествовање у летњој школи. Рок за пријаву је 30. март 2019. године.

http://www.parmasummerschool.unipr.it/

НУ ИХТМ је уписан на листу партнера ЕФСА

Драге колеге,

захваљујући статусу кандидата за приступање ЕУ отворена је могућност нашег учествовања у предприступним програмима Европског органа за безбедност хране (European Food Safety Authority - EFSA) са циљем:

- Повезивање стручног и научног кадра кроз националну мрежу, а затим и мрежу ЕФСА.

- Развијање система за размену података у вези зооноза, антимикробне резистенције и болести преносивих храном;

- Подизање националних капацитета за процену ризика и комуникацију ризицима;

- Повезивање пројеката ЕФСА и земаља чланица са предприступним земљама у циљу подизања спремности региона за суочавање са ризицима у храни;

Више информација доступно је преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/component/content/article/627

ИХТМ је уписан на листу партнера ЕФСА као непрофитни партнер са компетенцијама у области: адитива за храну, ензима, хемијске контаминације хране, диететских производа, алергена, нове хране, заштите животне средине, нанотехнологије и нових ризика. Наше научне активности и техничке активности из области рада ЕФСА обухватају и прикупљање и анализу података у вези са идентификацијом ризика, процену ризика, анализе хране за људе и животиње, научне и техничке студије.

Уколико имате интерес за сарадњу, идеје, питања и иницијативе молим пишите на електронску адресу (uros@chem.bg.ac.rs) како бисмо скупа координирали допринос наше институције.

docxВести из ЕФСА

С поздравом,
Урош Анђелковић
ИХТМ - Центар за хемију

Обавештење

Обавештење о именовању Извршног руководиоца Лабораторије Центра за хемију ИХТМ, акредитоване одлуком Акредитационог тела Србије бр. 206/2018 од 28.05.2018. године.

Предавање директора ERC професора Жан Пјерa Бургињонa

Поштоване колегинице и колеге,

Желимо да вас обавестимо да ће, у периоду од 03.09. до 04.09.2018. године, Србију посетити високи представници Европског истраживачког савета на челу са директором Европског истраживачког савета (ERC) професором Жан Пјер Бургињоном.  Позивамо вас на предавање о могућностима за учешће српских истраживача у оквиру ERC програма Хоризонт 2020 намењеног финансирању изузетних научних истраживања, које ће професор Жан Пјер Бургињон одржати у понедељак 03. септембра 2018. године у Свечаној сали Српске академије науке и уметности (Кнез Михаилова 35) са почетком у 10:30 часова.

Молимо вас да ваше присуство потврдите најкасније до петка, 31.08.2018. године на e-mail адресу nada.milosevic@mpn.gov.rs.

Европски истраживачки савет део је оквирног програма Хоризонт 2020 за истраживања и иновације, а основан је од стране Европске комисије као подршка врхунским истраживањима најбољих истраживача са укупним буџетом од 13 милијарди евра за период од 2014. до 2020. године. Грантови Европског истраживачког савета се додељују за најпрестижније научне идеје и пројекте у јакој међународној конкуренцији због чега се ERC пројекти неформално називају и “научним Оскарима”. Истраживачи из Србије су до сада добили два ERC гранта, и то колегинице Софија Стефановић и Магдалена Ђорђевић. 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Републике Србије

Конкурс за стипендирање младих истраживача преко Програма УНЕСКО

Обавештавамо Вас да је расписан Конкурс за стипендирање младих истраживача преко Програма УНЕСКО/Истраживачки програм Кеизо Обући.

Више информација у прилогу.

docxСтипендије УНЕСЦО