IHTM PLAVI
Научна установа

Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја

grb BUУниверзитет у Београду

Новости

Позив за учешће на конференцији УНИФуд која ће се одржати 5. и 6. октобра 2018. у Капетан Мишином здању

Драге колеге,

Ректорат Универзитета у Београду поводом прославе годишњице оснивања и великог успеха, 35-ог места на Шангајској листи за 2017. годину у области Науке о храни и прехрамбене технологије

(http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/food-science-technology.html)

организује дводневну конференцију на којој ће бити приказани научни радови из обаласти Науке о храни и прехрамбене технологије. Програм конференције можете погледати на интернет презентацији http://unifood.rect.bg.ac.rs/

Истраживачи ИХТМ-а дали су значајан допринос овом успеху нашег Универзитета. Од укупног броја радова објављених у научним часописима са СЦИ листе у области Науке о храни и прехрамбене технологије у периоду од 2011. до 2015. године 10 % резултат су рада истраживача ИХТМ-а.

Позивамо Вас да учествујете на конференцији, својим присуством, усменим или постер презентацијама ваших истраживања допринесете да сви скупа будемо још успешнији. Регистрацију можете обавити путем повезнице http://unifood.rect.bg.ac.rs/reg-form.php

Конференција је са међународним учешћем, зато позовете и ваше сараднике из иностранства да дођу и представе своја истраживања и упознају наш Универзитет.

Симболична котизација износи 1 динар (или 1 евро цент за истраживаче из иностранства) за сваку годину од оснивања универзитета 1808. године.

План је да конференција настави рад и наредне године. Очекујемо да тада конференцију наставе својим ангажовањем у научном одбору колеге НС или ВНС ИХТМ-а.

Мирослав Новаковић
Урош Анђелковић
Овогодишњи чланови научног одбора УНИФуд из ИХТМ-а

Успех наших сарадника на Конкурсу #ИстражиПромени за научна истраживања у оквиру програма #ПокрениНауку

На овогодишњем конкурсу #ИстражиПромени  за научна истраживања у оквиру програма #ПокрениНауку  од укупно 132 пристигле пријаве, додељено је 5 стипендија и 3 гранта.

Др Љубица Анђелковић са Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду добитник је  стипендије за научно истраживање под насловом: „Спектроскопско испитивање наноструктурних оксидних материјала употребљивих у магнетној резонантној томографији“

Ивана Јевтић са Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду као вођа тима чији су чланови још и др Јелена Пењишевић (ИХТМ, УБ) и др Милован Ивановић (ХФ, УБ), за научни пројекат под насловом: „Синтеза, фармаколошко испитивање и теоријско моделовање потенцијалних опиоидних аналгетика нове генерације“, добитник је гранта.

Процес селекције се састојао из оцена на основу пријавне документације и оцена на интервјуу.

Промењен Меморандум ИХТМ

Обавештавамо све запослене, да је сагласно Одлуци Владе Републике Србије бр. 022-2943/2018 од 29. марта 2018. године и Одлуци Управног одбора ИХТМ од 18.04.2018. године, у назив института додата  одредница "Институт од националног значаја", па је у складу са тим промењен и меморандум института. Нове верзије меморандума доступне су код Руководиоца Центара ИХТМ.

Предавање проф. Ђуре Јосића

Драге колеге,

на основу билатералног научног пројекта у радну посету долази нам проф. Ђуро Јосић са Универзитета у Ријеци (Република Хрватска) и Брaун Универзитета (Провиденс, САД). Планирано је да проф. Јосић одржи два предавања.

Прво предавање под називом „30 година монолитних носача” почиње у 14:30 х четвртак 24.05. у сали за седнице Хемијског факултета, Студентски трг 14.

Позивамо све заинтересоване за тематику хроматографских раздвајања биомолекула, а посебно младе истраживаче јер ће предавање приказати и пут развоја од фундаменталних научних истраживања, преко заштите интелектуалне својине до оснивања компаније „БИА Сепаратионс” која је данас светски лидер у производњи монолитних носача.

Тема другог предавања је „Високопроточна гликомичка анализа различитих антитела сисара као стратегија за лабораторијску дијагностику и идентификацију биомаркера” у оквиру симпозијума Српског удружења за протеомику биће одржано у 14:00 х петак 25.5. у библиотеци Биолошког института „Синиша Станковић”. Апстракт овог предавања налази се у прилогу.

С поздравом,
Урош Анђелковић
Виши научни сарадник
ЦХ-ИХТМ

docxAbstract HTP glycomic analysis Belgrade SePA

docxAbstract 30 years monoliths Belgrade

На "Проналазаштву-Београд 2018." у конкуренцији 18 пријављених земаља, Гранд При награду за најбољи проналазак је добила др. Милка Аврамов Ивић са сарадницима за проналазак "Рачунарски заснован систем за асистенцију при дијагностици малигних обољења"

Проналазак је један од резултата међународног пројекта ЕУРЕКА "Рачунарски заснован систем за асистенцију при дијагностици малигних обољења" чији је руководилац Др. Милка Аврамов Ивић а организација носилац, ИХТМ, Универзитета у Београду. Организације учесници су и Електротехнички факултет, Технолошко металуршки факултет и Медицински факултет Универзитета у Београду.

Аутори проналаска:

Др. Милка Аврамов Ивић, Проф. Др. Ирини Рељин, Проф. Др. Душан Мијин, Др. Јелена Ловић, Др. Сања Стевановић, Проф. Др. Бранимир Рељин, проф. Др. Слободан Петровић, Проф. Др. Драган Вуковић, Милан Миливојевић, дипл. инг. Електротехнике, Никола Малишић, дипл. инг.архитектуре, Ненад Шуњеварић, дипл. економиста

Diploma Grand Prix2018

GrandPrix2018

Институт за хемију, технологију и металургију у рубрици "Памет Србије" Јутарњег програма РТС

Опширније...

Свечаност

Дана 18. априла 2018. године у Институту за хемију, технологију и металургију организована је свечаност поводом одлуке Владе Републике Србије да је наш институт добио статус института од националног значаја за Републику Србију.

Обавештење о међународној научној конференцији" Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018", која ће се одржати од 27.8.2018. до 29.8.2018. у Београду

Српска академија наука и уметности у сарадњи са Технолошко-металуршким факултетом, Универзитета у Београду, организује међународну конференцију "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018", која ће се одржати од 27.8.2018. до 29.8.2018. у Свечаној сали Ректората Београдског универзитета. Како би се омогућило учешће што већем броју младих истраживача, котизације за конференцију неће бити. За више информација посетите: http://elmina.tmf.bg.ac.rs

Институт за хемију, технологију и металургију постао институт од националног значаја за Републику Србију

Задовољство нам је да вас обавестимо да је Институт за хемију, технологију и металургију  одлуком Владе Републике Србије  бр. 022-2943/2018 од 29. марта 2018. године стекао статус  института од националног значаја.

pdfОдлука ИХТМ

У дневном листу “Политика” објављен је чланак о нашем институту

У дневном листу “Политика” од 19. марта 2018. године објављен је чланак о нашем институту.

Опширније...