IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Отворен јавни позив Фонда за науку Републике Србије за програм Идеје

Фонд за науку Републике Србије расписао је јавни позив за пријаву научно-истраживачких пројеката у оквиру Програма Идеје. Пријаве предлога пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније 11.06.2020. године до 15 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко портала за еУправу Републике Србије. Све информације о Програму могу се наћи на сајту Фонда за науку (http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/). Конкурсна документација се налази на линку: http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2020/03/Projektna_dokumentacija_Program_IDEJE.zip

Програм Идеје подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима и нема унапред задате теме. Програм Идеје се реализује у оквиру четири потпрограма за развој научних истраживања у следећим научним областима: 1) природне науке и математика; 2) техничко-технолошке науке; 3) (био)медицинске науке; и 4) друштвене и хуманистичке науке. Трајање пројеката је до три године (36 месеци). Буџет доступан за остваривање овог јавног позива је 24.000.000 евра.

Програм Идеје ће омогућити финансирање пројеката који се базирају на изврсним идејама које могу у будућности имати значајни утицај на развој науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини, укључивање изврсних истраживача у научноистраживачки рад, јачање професионалних капацитета истраживача и стварање нових пројектних тимова. Програм Идеје омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, да оформе сопствене тимове и да сарађују са одговарајућим лабораторијама, истраживачким центрима и привредом у Србији и у свету.