IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

Експерти BIOLAWEB-а из Србије, Француске и Норвешке дали су ексклузивни интервју Јавном сервису Србије – РТС

Др Милош Ћирић са Универзитета у Београду – Института за хемију, технологију и металургију – Националног института Републике Србије (ИХТМ), др Susanne Schneider из Норвешког националног института за истраживање вода (NIVA) и др Frederic Rimet из Француског Националног истраживачког института за пољопривреду, храну и животну средину (INRAE) су за национални медиј РТС (Радио телевизија Србије) говорили о кључној улози савременог мониторинга вода у Србији. Њихови напори били су део текућег пројекта ИХТМ-а, BIOLAWEB, који има за циљ промовисање одрживих пракси управљања водама и унапређење еколошког здравља.

У ексклузивном интервјуу стручњаци су осветлили горућу потребу за мониторингом вода и истакли значај пројекта BIOLAWEB. Стручњаци су истакли еколошке изазове са којима се Србија суочава, као што су загађење воде, деградација станишта и утицај климатских промена. Они су нагласили да је ефикасан мониторинг воде од суштинског значаја за разумевање ових питања, идентификовање потенцијалних ризика и спровођење одговарајућих стратегија очувања.

Милош Ћирић, координатор пројекта BIOLAWEB, изјавио је: „Вода је витални ресурс како за животну средину тако и за добробит људи. Активним праћењем и проценом квалитета воде можемо доносити информисане одлуке и благовремено предузимати радње да заштитимо овај драгоцени ресурс."

Susanne Schneider, истраживач у NIVA-и, истакла је иновативни приступ пројекта BIOLAWEB, који укључује напредне технологије и научне методологије за праћење различитих аспеката водених екосистема. Она је такође објаснила потребу за стандардизованим и међународно прихваћеним системом мониторинга у европским земљама. На крају је рекла да заједничким радом можемо подићи свест, покренути промене у политици и на крају заштитити водне ресурсе који су важни за све нас.

Frederic Rimet, истраживач у INRAE, нагласио је важност сарадње и размене знања између научника, креатора политике и јавности. Он је објаснио основни концепт метабаркодинга, нови приступ у биомониторингу заснован на ДНК животне средине и указао на предности његове примене у пракси.

Да бисте сазнали више о пројекту BIOLAWEB и његовим циљевима, заинтересовани могу погледати цео интервју.