IHTM PLAVI
Универзитет у Београду
Институт за хемију, технологију и металургију
Институт од националног значаја за Републику Србију

grb BUУниверзитет у Београду

SAIGE пројекат – Интерни пројекти за младе истраживаче „Seed Research Grant“

 

Универзитет у Београду – Институт за хемију, технологију и металургију (ИХТМ) званично је закључио позив „Seed Research Grant“, који представља значајну прекретницу у подстицању научних иновација међу младим истраживачима. Ова иницијатива се финансира у оквиру буџета за трансформацију Института у оквиру SAIGE пројекта.

Позив је био отворен од 03.04. до 01.04.2024. Од 22 приспеле пријаве, 21 је испуњавала услове за евалуацију и била је подвргнута детаљној оцени од стране два рецензента, осигуравајући праведан и свеобухватан процес. Овај велики број апликација наглашава велику посвећеност младих научника у Институту. Комисија за селекцију, коју су чинили директор ИХТМ-а, руководилац Канцеларије за пројекте и међународну сарадњу и заменик председника Научног већа ИХТМ-а, одржала је састанак 25.4.2024. да оцени пријаве. Процес су надгледали директор Јединице за управљање SAIGE пројектом и Национални институционални консултант у оквиру SAIGE пројекта. Након пажљивог разматрања, Комисија за избор је одлучила да је осам изузетних пројеката одабрано за финансирање:

  • Laser-Induced Graphene on Novel Polyurethane Networks for Pulse Sensing Applications, G-PULSE; руководилац Vićentić Teodora
  • Activated sawdust derived biochar for adsorption of dyes, ActiveChar; руководилац Stevanović Gordana
  • Cutting-edge tools for obtaining bioactive food supplements from Ganoderma, FOODGAN; руководилац Ivanović Stefan,
  • Pinus sylvestris as a green inhibitor in the prevention of steel corrosion, Pinus-anti-Rust; руководилац Pejić Jovanka
  • Manganese Catalyzed Alkene Epoxidation, MnCatAE; руководилац Savić Milica
  • Fruit Juice Quality Improvement with Tailored Enzyme Mix, FruitEnMix; руководилац Stojanović Sanja
  • Synthesis of bismuth oxide polymorphs: From simple particles to multidimensional structures, SynBiOmorph; руководилац Šuljagić Marija
  • Tunable Ultraviolet Solar Simulator for Space Applications, UltraSUN ; руководилац Ilić Stefan

ИХТМ најсрдачније честита добитницима на њиховим изузетним предлозима. Овај успех показује њихов потенцијал да значајно допринесу напретку науке.

Такође желимо да одамо признање напорима свих предлагача. Иако сваки предлог није могао бити финансиран, свака пријава је одражавала висок ниво научне изврсности и посвећености нашег Института. Овом приликом бисмо желели  да вас подстакнемо да истрајете у свом научном путу и радујемо се вашим будућим достигнућима.

Иницијатива „Seed Research Grant“ показује посвећеност ИХТМ-а неговању снажног истраживачког окружења и подршци наредној генерацији научних лидера. Пружајући младим истраживачима неопходне ресурсе да остваре своје идеје, ИХТМ не улаже само у појединачне каријере већ́ и у ширу научну заједницу. ИХТМ са нестрпљењем очекује напредак који ће ови пројекти донети и њихов позитиван утицај на мисију Института у постизању научне изврсности.

За више информација о „Seed Research Grant“ позиву, SAIGE пројекту и другим иницијативама, контактирајте ИХТМ-ову Канцеларију за пројекте и међународну сарадњу или ИХТМ-ов Трансформациони тим.

01
02