Министарство просвете и науке Републике Србије
Врста пројекта:
Основна истраживања
Трајање пројекта
2011. и даље
Координатор пројекта: Хемијски факултет Универзитета у Београду
Реализатори пројекта:
- Институт за хемију, технологију и металургију, Универзитет у Београду
- Хемијски факултет Универзитета у Београду
- Иновациони центар Хемијског факултета у Београду
Руководилац пројекта: Др Зоран Вујчић, редовни професор
Тема и циљ пројекта:
Предмет истраживања биће испитивање услова производње ензима из материјала биљног, животињског и микробиолошког порекла и испитаће се њихова примењивост појединачно и у мултиензимским системима, у растворном и имобилизованом облику, за добијање квалитетније хране, јефтинијег и чистијег биогорива и у заштитити животне средине. Селектовани сојеви микроорганизама биће гајени у субмерзној ферментацији и ферментацији на чврстим материјалима. Природни и рекомбинантни ензими ће се пречишћавати до хомогености препаративним хроматографским и електрофоретским методама и детаљно окарактерисати биохемијским и биофизичким методама. Наставила би се истраживања побољшавања стабилности ензима хемијским модификацијама и имобилизацијама (и на ново синтетизованим матриксима) у биотехнологији хране и заштити животне средине. Побољшавање квалитета хране употребом ензима, додатком малих молекула и биљних влакана, испитиваће се анализом њихове нутритивне вредности, променом састава растворних и нерастворних протеина, променом аминокиселинског састава, енергетске вредности и антиоксидативног потенцијала. Испитаће се услови екстракције протеина и других полимера, уз истовремену хидролизу, преводећи их у молекуле погодне за исхрану или ферментацију. Оксидазе ће се користити за детоксификацију загађене воде ксенобиотицима, кроз полимеризационо-преципитационе реакције. Испитаће се механизам детоксификације употребом биолошких тестова и анализом интеракција ксенобиотика са ДНА и протеинима.