Skip to main content

Naziv projekta: Razvoj MIP@MOF funkcionalizovanog elektrohemijskog senzora za kontrolu bezbednosti hrane

Akronim projekta: MiMoSenSa

Vrsta projekta (finansijer/program): Fond za nauku Republike Srbije / program PROMIS 2023 (prirodne nauke)

Br. projekta: 11077

Trajanje projekta: 03.01.2024 – 31.12.2025.

Internet prezentacija projekta: /

Naučne ustanove realizatori istraživanja:

  • Univerzitet u Beogradu - Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) – koordinacija
  • Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (UBHF) – učešće
  • Univerzitet u Beogradu – Institut za nuklearne nauke Vinča (VINS) – učešće

Rukovodilac projekta: dr Vesna Stanković (IHTM)

Učesnici projekta (istraživači): dr Filip Vlahović (IHTM), dr Nataša Terzić Jovanović (IHTM), dr Miloš Ognjanović (VINS), dr Slađana Đurđić (UBHF), Pavle Stojković (UBHF)

Zagađivači hrane kao što su pesticidi, zagađivači životne sredine, veterinarski lekovi, prirodni toksini i patogeni predstavljaju značajan rizik za ljudsko zdravlje – čak i kada su prisutni u hrani u malim količinama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 600.000 ljudi oboli svake godine zbog konzumiranja kontaminirane hrane, od čega 420.000 slučajeva završi smrću. Problem bezbednosti hrane je veoma izražen u zemljama u razvoju, poput Srbije, gde propisi o bezbednosti hrane tek treba da budu usklađeni sa praksom. Predloženi projekat ima za cilj razvoj prenosivih, ekonomičnih i lakih za upotrebu elektrohemijskih senzora za detekciju nekih od široko rasprostranjenih hemijskih zagađivača hrane (pesticidi, veterinarski lekovi, mikotoksini) kako bi se procenila bezbednost hrane koja stiže do potrošača. Projekat MiMoSenSa donosi inovativni elektrohemijski pristup kontroli bezbednosti hrane, koristeći pažljivo dizajnirane senzore, dobijene integracijom MIP (eng. molecularly imprinted polymers) i MOF (eng. metal organic framework) materijala. Korišćenjem odlične sposobnosti prepoznavanja MIP materijala sa multifunkcionalnim MOF osobinama, biće moguće dobiti senzore sa poboljšanim analitičkim karakteristikama u smislu visoke selektivnosti i odlične osetljivosti. Zahvaljujući konstrukciji samog senzora, biće omogućeno njegovo korišćenje u pravim uzorcima hrane, u komplikovanim matricama, za određivanje kontaminanata od interesa (glifosat, aflatoksin B1, sulfametoksazol).