IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Transformacija instituta u okviru SAIGE projekta – poruka direktorke

U nastavku je pismo koje je istraživačima uputila direktorka, dr Jasmina Stevanović, u vezi početka transformacije našeg Instituta u okviru SAIGE projekta.

„Poštovane koleginice i kolege,

Obaveštavam vas da je započet proces transformacije Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) kroz projekat Akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji (Projekat SAIGE). Motivacija za pristupanje ovom projektu je da IHTM postane međunarodno priznat institut poboljšanjem relevantnosti i izvrsnosti istraživačkih i inovativnih aktivnosti. Proces transformacije zvanično smo počeli 31. oktobra 2022. godine, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i Sporazuma o finansiranju sa resornim Ministarstvom. Trajanje projekta transformacije je 36 meseci.

Vizija transformacije podrazumeva između ostalog i podizanje kompetitivnosti i konkurentnosti institucije u evropskim okvirima, kao i kompetentnosti istraživača, sticanje znanja i sposobnosti za komercijalizacju rezultata istraživanja, transfer tehnologija, registracija patenata i pokretanje spin-off preduzeća. Kratkoročni (3 godine) i dugoročni (10 godina) ciljevi obuhvataju postepeno povećanje godišnjeg budžeta institucije, broja publikacija, broja patentnih prijava, broja aplikacija i grantova za projekte Inovacionog fonda, Fonda za nauku i evropskih fondova, broja zaposlenih i istraživača, kao i pokretanje spin-off kompanija.

Transformacija će biti zasnovana na inkluzivnom pristupu, što podrazumeva aktivo učešće svih zaposlenih uz interaktivnu komunikaciju, koja će biti otvorena, precizna, efikasna i bazirana na međusobnom poverenju.

Ovom prilikom, svima nam želim srećan rad na postizanju postavljenih ciljeva.

Srdačno,

Dr Jasmina Stevanović“

saige