IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

BIOLAWEB projekat - najnoviji događaji

Druga stručna poseta vezana za razvoj Strategije IHTM-a u oblasti biomonitoringa organizovana od strane BIOLAWEB projekta

Istraživači Univerziteta u Beogradu, Institutа za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – Nacionalnog instituta Republike Srbije (IHTM), kao koordinatorske institucije projekta BIOLAWEB, imali su privilegiju i zadovoljstvo da 27. i 28. marta ugoste partnere iz NIVA (Norveški institut za istraživanje voda) i INRAE (Francuski nacionalni institut za hranu, poljoprivredu i životnu sredinu) u okviru stručne posete.

Cilj posete je bio defiinsanje prvih strateških koraka za jačanje i podsticanje naučne izvrsnosti u biomonitoringu na IHTM-u i razgovor o prvim rezultatima upitnika o kratkoročnim i dugoročnim potrebama istraživača na institutu. Dobijeni rezultati poslužiće kao osnova za kreiranje prilagođene naučne strategije za IHTM u oblasti biomonitoringa u narednim fazama BIOLAWEB projekta. Tokom drugog dana stručne posete, kolege iz partnerskih institucija razgovarale su sa istraživačima IHTM-a koji su bili zainteresovani da pomognu BIOLAWEB timu da osmisli naučnu strategiju i formuliše nove zajedničke istraživačke projekte u budućnosti.

Prvi okrugli sto o biomonitoringu u Srbiji organizovan od strane BIOLAWEB projekta

Prvi okrugli sto na temu biomonitoring voda u Srbiji, organizovan od strane BIOLAWEB projekta 28. marta u prostorijama IHTM-a, okupio je međunarodne stručnjake iz NIVA (Norveški institut za istraživanje voda) i INRAE (Francuski nacionalni institut za hranu, poljoprivredu i životnu sredinu) sa relevantnim akterima odgovornim za vodna tela i njihov monitoring u Republici Srbiji.

Razgovaralo se o pitanjima u vezi sa biomonitoringom površinskih voda u Srbiji, kao i mogućnosti primene novih metoda, kao što je DNK metabarkodiranje. Učesnici su zajedno pokušali da identifikuju potrebe i probleme svih zainteresovanih strana.

Jedan od ciljeva BIOLAWEB projekta je uspostavljanje dobre komunikacije i saradnje sa institucijama  relevantnim za biomonitoring u Srbiji što će postaviti osnovu za budući napredak u oblasti upravljanja vodama u Srbiji.

Drugi sastanak konzorcijuma BIOLAWEB projekta

Drugi sastanak konzorcijuma BIOLAWEB projekta je održan u Beogradu 28. marta 2023. godine u prostorijma IHTM-a. Na sastanku su učestvovali partneri iz sve tri institucije, IHTM (Univerzitet u Beogradu, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – Nacionalni institut Republike Srbije), NIVA (Norveški institut za istraživanje voda) i INRAE (Francuski nacionalni institut za hranu, poljoprivredu i životnu sredinu).

U razgovorima, koji su bili veoma produktivni analiziran je napredak timova u proteklih šest meseci. Osim toga predstavljen je plan aktivnosti za narednih šest meseci projekta.

Prva BIOLAWEB radionica na temu: Metabarkoding silikatnih algi i fitoplanktona u biomonitoringu

U periodu od 29. do 31. marta 2023. godine u prostorijama IHTM održana je prva radionica na temu „Metabarkoding silikatnih algi i fitoplanktona u biomonitoringu“ koja je organizovana od strane BIOLAWEB projekta. Radionica je bila hibridnog tipa i na njoj je prisustvovalo oko 110 učesnika, od čega je oko 60 pratilo radionicu online putem ZOOM aplikacije.

Radionicu su vodili istraživači francuskog nacionalnog instituta za hranu, poljoprivedu i životnu sredinu (INRAE), dr Clarisse Lemonnier, dr Frédéric Rimet, dr Agnès Bouchez, i dr Benjamin Alric, vodeći eksperti u oblasti primene metabarkodinga u biomonitoringu.

Učesnici su imali privilegiju da steknu uvid u najnovija znanja u oblasti metabarkodinga u biomonitoringu, a zatim i da se upoznaju sa metodama i izazovima u specifičnim oblastima metabarkodinga silikatnih algi i fitoplanktona.

Posebna satisfakcija bila je mogućnost međusobnog upoznavanja kolega iz različitih oblasti nauke, različitih institucija, kao i regiona, koji su na ovom događaju imali šansu da se upoznaju, da diskutuju o različitim temama i idejama, i naprave osnov za neku buduću saradnju. Biti domaćin tako velikom broju kolega, i ugostiti eminentne predavače je bila velika čast i zadovoljstvo za BIOLAWEB tim.