IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Eksperti BIOLAWEB-a iz Srbije, Francuske i Norveške dali su ekskluzivni intervju Javnom servisu Srbije – RTS

Dr Miloš Ćirić sa Univerziteta u Beogradu – Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – Nacionalnog instituta Republike Srbije (IHTM), dr Susanne Schneider iz Norveškog insituta za istraživanje voda (NIVA) i dr Frederic Rimet iz Francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu (INRAE) su za nacionalni medij RTS (Radio televizija Srbije) govorili o ključnoj ulozi savremenog monitoringa voda u Srbiji. Njihovi napori bili su deo tekućeg projekta BIOLAWEB, koji ima za cilj promovisanje održivih praksi upravljanja vodama i unapređenje ekološkog zdravlja.

U ekskluzivnom intervjuu stručnjaci su osvetlili goruću potrebu za monitoringom voda i istakli značaj projekta BIOLAWEB. Stručnjaci su istakli ekološke izazove sa kojima se Srbija suočava, kao što su zagađenje vode, degradacija staništa i uticaj klimatskih promena. Oni su naglasili da je efikasan monitoring vode od suštinskog značaja za razumevanje ovih pitanja, identifikovanje potencijalnih rizika i sprovođenje odgovarajućih strategija očuvanja.

Miloš Ćirić, koordinator projekta BIOLAWEB, izjavio je: „Voda je vitalni resurs kako za životnu sredinu tako i za dobrobit ljudi. Aktivnim praćenjem i procenom kvaliteta vode možemo donositi informisane odluke i blagovremeno preduzimati radnje da zaštitimo ovaj dragoceni resurs."

Susanne Schneider, istraživač u NIVA-i, istakla je inovativni pristup projekta BIOLAWEB, koji uključuje napredne tehnologije i naučne metodologije za praćenje različitih aspekata vodenih ekosistema. Ona je takođe objasnila potrebu za standardizovanim i međunarodno prihvaćenim sistemom monitoringa u evropskim zemljama. Na kraju je rekla da zajedničkim radom možemo podići svest, pokrenuti promene u politici i na kraju zaštititi vodne resurse koji su važni za sve nas.
Frederic Rimet, istraživač u INRAE, naglasio je važnost saradnje i razmjene znanja između naučnika, kreatora politike i javnosti. On je objasnio osnovni koncept metabarkodinga, novi pristup u biomonitoringu zasnovan na DNK životne sredine i ukazao na prednosti njegove primene u praksi.

Da biste saznali više o projektu BIOLAWEB i njegovim ciljevima, zainteresovani mogu pogledati ceo intervju.