IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja

Dragica Jakovljević

Naučni savetnik

 

 

 

 

Faks: +381112636061
Mobilni telefon:
Elektronska pošta: djakovlj@chem.bg.ac.rs

Obrazovanje:

1985. Diplomirani hemičar, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu
2001. Dr hemijskih nauka, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Zvanja:

2002. Naučni saradnik
2007. Viši naučni saradnik
2013. Naučni savetnik

Članstva u društvima:

Srpsko hemijsko društvo, Biohemijsko društvo Srbije

Profesionalno iskustvo:

1986 i sada – IHTM – Centar za hemiju,

Oblasti interesovanja:

Oblast hemije polimera, posebno ugljenih hidrata- strukturne analize polisaharida izolovanih iz biljnog i mikrobiološkog materijala, ispitivanje njihovih antioksidativnih svojstava, kao i kvantitativna i kvalitativna određivanja ugljenohidratnih komponenti u hrani. Biodegradacija, bioremedijacija.

Znanje jezika:

Engleski, ruski

Najznačajniji projekti:

Međunarodni:
2014– 2017. Capacity Building For Analysis And Reduction Measures Of Persistent Organic PollutantsIn Serbia, Japan International Cooperation Agency (Tokyo, Japan)

Integralna i interdisciplinarna istraživanja:
2011– 2015/6. Simultana bioremedijacija i soilifikacija degradiranih prostora, za očuvanje prirodnih resursa biološki aktivnih supstanci i razvoj i proizvodnju biomaterijala i dijetetskih proizvoda (III 43004), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Izabrane publikacije:

  1. Kozarski, M., Klaus, A., Vunduk, J., Zizak Z., Niksic M , Jakovljevic D., Vrvic, M.M., Van Griensven, L.J.L.D. Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): Primary mechanism, Food and Function  6 (2015) 1875-1886.
  2. Klaus A., Kozarski M., Vunduk J., Todorovic N.Jakovljevic D.Zizak Z.,  Pavlovic V.,  Levic S., Niksic M., Van Griensven L.J.L.D., Biological potential of extracts of the wild edible basidiomycete mushroom Grifola frondosa, Food Research International 67 (2015) 272-283.  
  3. Kozarski M., Klaus A., Jakovljevic D., Todorovic N., Vunduk  J., Petrovic P.,  Vrvic, M.M., Van Griensven L.J.L.D.,  Antioxidants of edible mushrooms, Molecules  20 (10) (2015) 19489-19525.
  4. Kekez, B.D., Gojgić-Cvijović, G.D., Jakovljević, D.M., Stefanović Kojić J.R., Marković M.D., Beškoski,
    V.P., Vrvić, M.M., High Levan Production by Bacillus licheniformis NS032 Using Ammonium Chloride
    as the Sole Nitrogen Source, Applied Biochemistry and Biotechnology, 175 (2015) 3068-3083.
  5. M. Kozarski, A. Klaus, D. Jakovljević, N. Todorović, M. Nikšić, M. M. Vrvić, Leo J.L.D. Van Griensven,
    Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies:chemical characterization and
    bioactivities at different levels of purification, Food Research International 64 (2014) 53– 64.
  6. M. Kozarski, A. Klaus, M. Nikšić, L.J.L.D. Van Griensven, M. Vrvić, D. Jakovljević, Polysaccharides of
    higher fungi: Biological role, structure, and antioxidative activity, Chemical Industry and Chemical
    Engineering Quarterly / CICEQ 68 (2014) 305–320.
  7. J. Stefanović, D. Jakovljević, G. Gojgic-Cvijović, M. Lazić, M. Vrvić, Synthesis, Characterization, and
    Antifungal Activity of Nystatin-Gum Arabic Conjugates, J. App. Polym. Sci. 127 (2013) 4736-4743.
  8. A. Klaus, M. Kozarski, M. Niksic, D. Jakovljevic, N. Todorovic, I. Stefanoska, L. J.L.D.Van Griensven, The
    edible mushroom Laetiporus sulphureus as potential source of natural antioxidants, International
    Journal of Food Sciences and Nutrition 64 (2013)599-610.
  9. M. Kozarski , A. Klaus, M. Nikšić, M. M. Vrvić, N. Todorović, D. Jakovljević, Leo J.L.D. Van Griensven,
    Antioxidative activities and chemical characterization of polysaccharide extracts from the widely used
    mushrooms Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes and Trametes versicolor,
    Journal of Food Composition and Analysis 26 (2012) 144–153.
  10. O. B. Laugier, S. D. Spasić, V. Mandić, D. Jakovljević, M. M. Vrvić, The effect of repetitive alkaline/acid 
    extractions of Saccharomyces cerevisiae cell wall on antioxidative and bifidogenic efficacy, Int. J. Food 
    Sci.  Tech. 47 (2012) 369-375. 
  11. M. Kozarski, A. Klaus, M. Nikšić, D. Jakovljević, J.P.F.G. Helsper, L.J.L.D. Van Griensven, Antioxidative   
    and immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal  mushrooms Agaricus 
    bisporus,   Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum and Phellinus linteus, Food Chemistry, 129 
    (2011)1667-1675.     
  12. A. Klaus, M. Kozarski, M. Nikšić, D. Jakovljević, N. Todorović, L.J.L.D. Van Griensven, Antioxidative 
    activities and chemical characterization of polysaccharides extracted from the basidiomycete 
    Schizophyllum commune, Lwt-Food Science and Technology ( Lebensmittel - Wissenschaft und Technologie), 44 (2011) 2005-2011.