IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja

Marinela Šokarda Slavić

Istraživač saradnik

 

 

 

 

 

Adresa:

IHTM, Centar za hemiju, Studentski trg 12-16, 11000 Beograd
11158 Beograd 118, PAK 105104
Laboratorija 483, I sprat
Telefon: 011 32 82 393
Faks: 011 26 36 061
Elektronska pošta: msokarda@chem.bg.ac.rs

Obrazovanje:

2010 Diplomirani biohemičar, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu.
2011 Master- diplomirani biohemičar, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

Zvanja:

2013 Istraživač pripravnik
2015 Istraživač saradnik

Članstva u društvima:

Biohemijsko društvo Srbije
FEBS

Profesionlno iskustvo: 2013 – IHTM, Centar za hemiju

Oblasti interesovanja:

Pronalaženje sojeva Bacillus sp i identifikacija sojeva na molekularnom nivou. Amilaze iz Bacillus sp: kloniranje, ekspresija, produkcija, prečišćavanje, karakterizacija i primena. Produkcija enzima mikrobiološkog porekla koji se koriste u biotehnologiji hrane i proizvodnji bioetanola. Optimizacija procesa hidrolize sirovog skroba.

Znanje jezika: engleski, rumunski

Najznačajniji projekti:

Međunarodni:
2012 – 2015 Produkcija i primena α-amilaza iz sojeva Bacillus iz zemlje, CRP – ICGEB istraživački projekat.

Osnovna istraživanja:
2011 – 2016 Proizvodnja, izolovanje i karakterizacija enzima u rastvornom i imobilizovanom obliku u biotehnologiji hrane, biogorivima i zaštiti životne sredine.

Izabrane publikacije: Publikovani radovi:

  1. Marinela Šokarda Slavić, Milja Pešić, Zoran Vujčić, Nataša Božić. Overcoming hydrolysis of raw corn starch under industrial conditions with bacillus licheniformis atcc 9945a α-amylase. Applied microbiology and biotechnology (2015) pp 1-11.
  2. Nikola Lončar, Marinela Šokarda Slavić, Zoran Vujčić, Nataša Božić. Mixed-mode resins: taking shortcut in downstream processing of raw-starch digesting α-amylases. Scientific reports (2015) 5, 15772.
  3.  Nataša Božić, Marinela Šokarda Slavić, Anja Gavrilović, Zoran Vujčić. Production of raw-starch-digesting a-amylase isoform from bacillus sp. Under solid state fermentation and biochemical characterization. Bioprocess and biosystems engineering (2014) 37 (7) 1353-1360.
  4. Marinela Šokarda Slavić, Nataša Božić, Zoran Vujčić. Growth temperature of different local isolates of bacillus sp. On the solid state affects different production of raw starch digesting amylases. Archives of biological sciences (2014) 66 (2), 483-490.