IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

Gostujuća predavanja – 01.12.2021

U sredu 01.12.2021 imaćemo priliku da čujemo dva predavanja gostujućih naučnih radnika u Velikom hemijskom amfiteatru, u zgradi Hemijskog fakulteta na Studentskom trgu 12-16.

  1. 12:15-13.00

Dr   Ivanka Jerić, šef laboratorije za biomimetičku hemiju i zamenik direktora Instituta Ruđer Bošković, Zagreb, Republika Hrvatska

Naziv predavanja: Multicomponent reactions towards new amino acid scaffolds“

Uvodna reč: Dr Bojan Bondžić 

  1. 13:00-13.45

Dr Matija Gredičak,  lider grupe za sintetičku organsku hemiju, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Republika Hrvatska

Naziv predavanja: Construction of quaternary stereogenic centers in isoindolinones via chiral phosphoric acid catalysis

Uvodna reč: Dr Zdravko Džambaski

Komemorativni skup posvećen akademiku Zoranu Đuriću

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) organizuje Komemorativni skup posvećen uspomeni na preminulog akademika  Zoranu Đurića, u sredu, 1. decembar 2021,  u  12.00 sati, Svečana sala SANU (Knez Mihajlova 35/II, Beograd). Pozivnica je u prilogu.

pdfKomemoracija - pozivnica

Zagađenje vazduha nad Zapadnim Balkanom: Šta smo naučili istražujući aerosol atmosfere iznad Sarajeva?

U četvrtak 25. novembra 2021, doc. dr Katja Džepina sa Univerziteta Nova Gorica, Slovenija, održala je predavanje „Zagađenje vazduha nad Zapadnim Balkanom: Šta smo naučili istražujući aerosol atmosfere iznad Sarajeva?“. Predavanje je organizovao Centar izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine IHTM-a. Nekoliko fotografija sa skupa je u prilogu.

Uspeh naših saradnika – licencirana inovacija dr Uroša Anđelkovića

Potpisana je licenca za inovaciju našeg kolege dr Uroša Anđelkovića. Dr Anđelković je u saradnji sa međunarodnim timom istraživača sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta za hemiju i hemijsku tehnologiju Univerziteta u Ljubljani, Univerzitetske klinike u Ulmu, Univerziteta Crne Gore i Instituta Jožef Stefan u Ljubljani, otkrio novi antiviralni agens.

Antiviralna aktivnost potvrđena je na virusima HIV-1, HSV-1 i HSV-2, Influenza A i SARS-CoV-2. Novi antiviralni agens može značajno doprineti zaštiti protiv virusa iz navedenih grupa i pomeriti granice farmaceutske i biotehnološke industrije. Otkriće je rezultat kontinuiranog rada na tematici koja se izučava više od 35 godina na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Više o vesti možete pročitati na internet strani Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu.

Predavanje – dr Katja Džepina, 25.11.2021.

Zagađenje vazduha nad Zapadnim Balkanom: Šta smo naučili istražujući aerosol atmosfere iznad Sarajeva? Najnovije naučne činjenice o uzrocima lošeg kvaliteta vazduha, negativnim efektima na zdravlje i predloge za poboljšanje prezentovaće nam doc. dr Katja Džepina, jedna od najuticajnih naučnica u oblasti atmosferske hemije, u četvrtak 25. novembra, 12:00 sala za sednice prvi sprat Hemijskog fakulteta na Studentskom trgu.

Prenos predavanja možete pratiti i na Zum internet platformi:

https://us02web.zoom.us/j/6162748478?pwd=MkVjUmJnKzNDTlJ5TzlzQ3dIQ3pNQT09

Meeting ID: 616 274 8478

Passcode: 296946

Predavanje dr Džepine u okviru radne posete organizuje Centar izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Sažetak predavanja i biografija predavača su u prilogu.

pdfAbstract.pdf

pdfBiography.pdf

Obaveštenje - otvoren poziv za bilateralne projekte sa Belorusijom za projektni period 2022-2023

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je objavilo Konkurs za sufinansiranje naučno-tehničke saradnje između Republike Srbije i Republike Belorusije za period 2022 – 2023. godine. Rok za podnošenje prijava je do 21.12.2021. godine. Detalje poziva možete videti na internet strani Ministarstva.

Obaveštenje - serija vebinara o predatorskim izdavačkim praksama

InterAcademy Partnership (IAP) organizuje seriju besplatnih vebinara sa temom „Predatory Academic Practices: Regional Perspectives and Learning“. Tema je aktuelna i veoma bitna za naučno-istraživačku zajednicu, naročito za mlađe istraživače, a to je predatorsko izdavaštvo i koje korake preduzeti kako bi se zaštitili. Vebinari će se održati krajem novembra i u prvoj polovini decembra 2021 (24.11, 3.12, 7.12, 14.12 ).Više detalja i link za regitstraciju se nalaze na sledećoj stranici.

Informacije o predatorskom izdavaštvu se mogu naći i na internet stranici Univerziteta u Beogradu, kao i na KoBSON internet stranici Predatorski časopisi.

Obaveštenje o javnom pozivu za dodelu "Inovacionih vaučera"

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije raspisao je novi javni poziv za dodelu "Inovacionih vaučera". Inovacioni vaučeri su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima da koriste usluge akademskog sektora kako bi poboljšali svoje proizvode, procese i usluge i time podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu. Poziv je otvoren od 15.11.2021. sve do utroška opredeljenih sredstava, a prijave se podnose preko portala Fonda. Inovacioni vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća. Potrebna dokumentacija za prijavu i uslovi programa dostupni su na linku.

Uspeh naših saradnika – ažurirana lista 2% najuticajnijih naučnika na svetu

Ponosni smo na rezultat naših kolega, Svetlane Štrbac i Nebojše D. Nikolića, koji se nalaze na listi 2% najuticajnijih naučnika koju je objavio Univerzitet Stenford.

Univerzitet Stenford je objavio treću verziju liste 2% najuticajnijih naučnika u svetu prema preseku Skopusa 01.08.2021. i ažuriranim podacima za 2020. godinu: Baas, Jeroen; Boyack, Kevin; Ioannidis, John P.A. (2021), “August 2021 data-update for "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators"”, Mendeley Data, V3, doi: 10.17632/btchxktzyw.3 (objavljena 19. 10. 2021). Lista je bazirana na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina i na njoj se nalazi preko 100000 naučnika, od toga 67 naučnika iz institucija u Srbiji iz različitih disciplina.

Gostujuća predavanja

U petak 05.11.2021 u 11 časova imaćemo priliku da čujemo 2 predavanja gostujućih studenata doktorskih studija iz inostranstva koji su trenutno na istraživačkom boravku na IHTM-u:

  1. Mateja Matišić, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Republika Hrvatska, će od 11:00-11.30 održati predavanje pod nazivom: „Stereoselektivna sinteza β,β-diarilketona s β-tetrasupstituisanim stereogenim centrom“. Uvodnu reč će dati kolega dr Bojan Bondžić.
  1. Aydogan Avcioglu, Eurasia Institute of Earth Sciences, Istanbul Technical University, Turkey će od 11:30-12.00 održati predavanje pod nazivom: „The Main Topics of Earth Surface Processes in Turkey“. Uvodnu reč će dati koleginica dr Milica Kašanin-Grubin.

Predavanjima će biti omogućen pristup preko ZOOM platforme:

Topic: gostujuci doktoranti u CH

Time: Nov 5, 2021 11:00 AM Belgrade, Bratislava, Ljubljana

Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/92628999848?pwd=emlsOXlEWDltWHdBVUtmM0oxMGFZZz09

Meeting ID: 926 2899 9848

Passcode: 663337