IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

Konferencija UNIFood2021

U organizaciji Univerziteta u Beogradu, 24. i 25. septembra 2021, će se održati Druga međunarodna UNIFood konferencija, UNIFood2021. Konferencija će se održati on-line, učešće je besplatno , ali je registracija obavezna. Rok za registraciju je 01.09.2021, a za slanje sažetaka je 20.08.2021. Prvo obaveštenje i sve potrebne informacije možete naći na internet strani UNIFood2021.

Cilj konferencije je da okupi naučnike, istraživače, nutricioniste, inženjere i proizvođače da razmene znanja i iskustva o najnovijim dostignućima u svim aspektima proučavanje hrane. Konferencijske teme su: Food Production, Processing, Sustainability, Added-value Food, Food Quality and Safety, Food Nutrition and Health, Hi-Tech Agriculture and Food Production,  Food Ethics, Education, Innovation and Transfer of Knowledge.

Predavanje po pozivu sa Univerziteta u Beogradu održaće i naša koleginica dr Nataša Božić, naučni savetnik („From raw starch degrading α-amylase to transglycosylase by single point mutation“).

unifood

Obaveštenje za mlade istraživače – konferencija „YOUng Researcher’S Conference - YOURS 2021“

Konferencija „YOUng Researcher’S Conference – YOURS 2021“ održaće se 15-16.10.2021 na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ovogodišnje teme konferencije posvećene su metodama, politikama i tehnologijama u širokom spektru tehničkih nauka, materijala, energije, energetske efikasnosti, životne sredine, industrijskog inženjerstva, saobraćaja i transporta, građevinarstva, upravljanja kvalitetom i drugim srodnim naukama, sa posebnim fokusom do veštačke inteligencije, mašinskog učenja, upravljanja energijom, informacione tehnologije biosistema, robotike i drugih inovativnih trendova. Detalji o konferenciji, poziv za dostavljanje radova, program, kao i prošlogodišnji Zbornik rezimea se može videti na internet strani YOURS 2021. Rok za dostavljane sažetaka je 31.07.2021.

Info dani programa „Horizont Evropa“

Od 28. juna do 9. jula 2021. godine biće održani info dani posvećeni programu Horizont Evropa u organizaciji Evropske komisije. Učešće je otvoreno bez prethodne registracije. Info dani će omogućiti učesnicima da dobiju informacije o glavnim instrumentima finansiranja i procedurama Horizont Evropa programa. Detalji se mogu naći na strani  Horizon Europe Info Days 2021, a program ovog desetodnevnog događanja se može videti na sledećem pdf-u.

horizon

Obaveštenje - drugi javni poziv za sufinansiranje monografija u Republici Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uputilo je javni poziv za učešće u sredstvima Ministarstva za sufinansiranje izdavanja monografija u Republici Srbiji u 2021. godini. Tekst poziva, kriterijumi na osnovu kojih će se odlučivati o pristiglim prijavama, obrasci zahteva i ostale informacije od značaja za sprovođenje ovog javnog poziva nalaze se na sajtu Ministarstva. Rok za podnošenje prijava po ovom pozivu je do 03.07.2021. godine.

Obaveštenje - naučni skup SANU: „Svečana akademija - 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti akademika Vukića M. Mićovića“

Srpska akademija nauka i umetnosti - Odeljenje hemijskih i bioloških nauka organizuje „Svečanu akademiju - 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti akademika Vukića M. Mićovića“ u četvrtak 03.06.2021. u 11:00 sati, Svečana sala SANU, Kneza Mihaila 35/II. Program Svečane akademije je u prilogu. Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama nadležnih organa i prostornim kapacitetima SANU, a naučni skup skup se može pratiti i putem linka:   https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

pdfSANU Svecana akademija

Obaveštenje - naučni skup SANU: „COVID-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme“

Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje simpozijum “COVID-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme“ u petak 04.06.2021. u 10:00 sati, Svečana sala SANU, Kneza Mihaila 35/II. Program Simpozijuma je u prilogu. Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama nadležnih organa i prostornim kapacitetima SANU, a naučni skup skup se može pratiti i putem linka:   https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

pdfSANU Simpozijum

Uspeh naših saradnika – predstavljanje projekta GRAMULSEN na jutarnjem programu K1 TV

U jutarnjem programu televizije K1, 17.5.2021. prikazana je laboratorija za testiranje gasnih senzora i predstavljen projekat GRAMULSEN ("Graphene-based Wearable Multiparameter Sensor"), finansiran kroz program PROMIS Fonda za nauku Republike Srbije. Projektni tim, predvođen dr Markom Spasenovićem, predstavio je dosadašnji tok projekta i planove realizacije selektivnih gasnih senzora od grafena.

Predavanje „Model reakcionog mehanizma oscilatorne karbonilacije alkina“

Sekcija za nelinearne fenomene i kompleksne sisteme Društva fizikohemičara Srbije, u četvrtak 27. 05. u 17.00 časova organizuje predavanje pod naslovom „Model reakcionog mehanizma oscilatorne karbonilacije alkina“. Predavanje će održati naš kolega dr Željko Čupić, naučni savetnik IHTM-a preko zoom platforme:

Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/95182890137?pwd=UjQ3Rmh1Nm1JRW54ZUdUYTJ0ZTU4Zz09

Meeting ID: 951 8289 0137

Passcode: 870595

Konkurs za Danubius Young Scientist Award 2021

Austrijsko savezno ministarstvo za nauku, istraživanje i privredu i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu dodeljuju po treći put Danubius Young Scientist Award sa ciljem  da podstakne mlade naučnike/naučnice da istraže pitanja i teme koji su specifično vezani za Dunavsku regiju. Predviđeno je 14 nagrada za po jednog mladog naučnika/naučnicu iz po jedne zemlje članice Evropske strategije za Dunavsku regiju. Kandidata/kandidatkinju predlaže njegova/njena matična članica Univerziteta u Beogradu: fakultet ili institut. Prijave poslate direktno Dunavskoj rektorskoj konferenciji neće biti razmatrane. Prijavljivanje traje  do 1. juna 2021. godine u 13:00h. Detalji konkursa i načina prijavljivanja se mogu videti na sajtu Univerziteta, a bliži uslovi konkursa mogu se naći na linku.

Prva virtuelna nedelja (Virtual Staff Week) u okviru projekta Circle U

U okviru projekta Circle U. održaće se prva virtuelna nedelja (Virtual Staff Week) posvećena podizanju svesti o značaju ovog projekta za Univerzitet u Beogradu i partnere u okviru projekta. Saradnja između Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Arhusu (Danska), Humboltovog Univerziteta u Berlinu (Nemačka), Kings Koledža u Londonu (Velika Britanija), Katoličkog univerziteta u Luvenu (Belgija), Univerziteta u Oslu (Norveška) i Univerziteta u Parizu (Francuska) u sklopu projekta Circle U. započela je prošle godine sa vrlo ambicioznim ciljevima vezanih za mobilnost i međunarodnu saradnju studenata i osoblja. Cilj ovog događaja je da se dodatno razvije i proširi saradnja između članica, kao i da se koleginice i kolege koji su angažovani na aktivnostima vezanim za realizaciju mobilnosti studenata i sami studenti,  detaljnije obaveste o mogućnostima koje ovo partnerstvo nudi. Virtuelna nedelja biće organizovana u periodu od 31. maja do 04. juna 2021. godine. Detaljne informacije, program aktivnosti i prijavu za učešće možete pronaći na sledećem linku. Svi zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u pojedinačnim događajima, nije neophodno registrovati se za čitavu nedelju, a registracija i učešće su besplatni. Registracija će biti otvorena do 28. maja 2021. godine.

circle