IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

Uspeh naših saradnika – Specijalno priznanje ZELENI LIST za dr Draganu Đorđević

Naša koleginica, dr Dragana Đorđević je jedan od dobitnika Specijalnog priznanja ZELENI LIST za 2022 godinu, u akciji „Tražimo najvećeg zagađivača i zaštitnike životne sredine“ koju su organizovali Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine. Ovo je najstarije ekološko priznaje u Srbiji, pokrenuli su je Ekološki magazin "Čekajući vetar", Drugog programa Radio Beograda, i Društvo za čistoću vazduha Srbije još 1983 godine. Za cilj ima unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu. 

Čestitamo koleginici Dragani Đorđević za ovo priznanje za njen doprinos u očuvanju životne sredine i želimo joj puno uspeha u daljem radu!

zeleni crni list

Predstavnici Odbora za rodnu ravnopravnost IHTM-a učestvovali na međunarodnoj radionici Horizon 2020 projekata LeTSGEPs i MINtheGEPs

Jedan od ciljeva razvoja našeg instituta je povećanje učešća istraživača u međunarodnim, pre svega EU programima kao što je Horizon Europe. Kreiranje i primena kvalitetnog Plana za dostizanje rodne ravnopravnosti (PRR) su među osnovnim preduslovima za učešće u ovim projektima

Predstavnici odbora Tatjana Šolević Knudsen, naučna savetnica, Miloš Ćirić, viši naučni saradnik i mlađe koleginice Branka Lončarević, naučna saradnica i Katarina Antić, istraživačica pripravnica, prisustvovali su radionici koju su organizovali Matematički Institut SANU i Elektrotehnički fakultet u Beogradu u saradnji sa partnerima iz inostranstva. Radionica je održana u Velikoj Sali Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, 20 juna 2022. godine.

LeTSGEPs projekat bi trebalo da ojača finansijske resurse za postizanje rodne ravnopravnosti partnerskih institucija. MINtheGEPs projekat se takođe fokusira na razvoj Planova za dostizanje rodne ravnopravnosti, ali i na prikupljanje podataka na makro, mezo i mikro nivoima. Povezivanje sa institucijama koje su učesnici ovih H2020 projekata može pomoći istraživačima i osoblju IHTM u boljoj implementaciji PRR.

Više informacija možete naći na internet stranicama ovih projekata:
www.letsgeps.eu i www.mindthegeps.eu 

Odbor za rodnu ravnopravnost IHTM, jun 2022.

IMG 20220620 135343

Obaveštenje – akreditacija Laboratorije Centra za hemiju

Akreditovana Laboratorija Centra za hemiju uspešno je obnovila akreditaciju za naredne četiri godine. Obim akreditacije, sertifikat o akreditaciji i odluku  akreditaciji mogu se videti na strani Akreditovane laboratorije.

Obaveštenje - Oglas za davanje u zakup stana Zadužbine Đoke Vlajkovića u Beogradu

U prilogu je Oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup u zgradi Zadužbine Đoke Vlajkovića, u ulici Vlajkovićeva 5, Beograd.

pdfOglas za zakup stana.pdf

zgrada

Obaveštenje – periodični bilten Fonda za nauku

Fond za nauku Republike Srbije je počeo da objavljuje periodične biltene o svojim aktivnostima kako bi se celokupna naučna zajednica blagovremeno informisala o radu institucije, kao i o novim prilikama za razvoj nauke kroz programe Fonda za nauku. Elektronska verzija prvog biltena se može videti na strani Fonda za nauku RS – prvi kvartal 2022.

Obaveštenje - Plan za postizanje rodne ravnopravnosti

Plan za Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju za postizanje rodne ravnopravnosti 2022-2024 je usvojen i može se videti na strani Pravna akta.

Obaveštenje – Zelena agenda

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, uz podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB), objavio Izazov za inovacije za čistiji vazduh.

Cilj ovog Izazova je da podrži sprovođenje inovativnih ideja koje će doprineti smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta vazduha na lokalnom nivou. Realizacija ovih ideja doprineće zdravijem okruženju i ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji. Deset najbolje ocenjenih rešenja koja stignu na poziv dobiće mentorsku i tehničku podršku za razradu svojih ideja, testiranje i razvoj predloženih tehničkih rešenja, dok će za najmanje tri rešenja biti obezbeđena finansijska podrška kako bi se primenila u praksi.

Pravo učešća imaju jedinice lokalnih samouprava, javna preduzeća, privredna društva i naučno-istraživačke institucije. Prijave će biti otvorene od 26. maja do 27. juna 2022.
Svi zainteresovani mogu prisustvovati info danima koji će biti organizovani uživo i putem internet portala, 1. juna u Novom Sadu i 8. juna u Beogradu.

Sve informacije možete naći na https://zelena-agenda.euzatebe.rs/rs/konkursi

Obaveštenje za zaposlene – Odbor za rodnu ravnopravnost IHTM-a

Naučno veće Univerziteta u Beogradu – Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, na sednici 20/05/2022 je donelo Odluku o obrazovanju Odbora za rodnu ravnopravnost IHTM-a. Članovi odbora su dr Tatjana Šolević Knudsen, naučna savetnica, dr Miloš Ćirić, viši naučni saradnik i Branko Ćirković, pravnik IHTM-a.

pdfObaveštenje

Uspeh naših saradnika - nagrada Fonda Nenad Kostić dr Dragani Đorđević

Naša koleginica, dr Dragana Đorđević je dobila nagradu Fonda Nenad Kostić za hemijske nauke. Nagrada joj se dodeljuje za proučavanje životne sredine, protivljenje zagađivanju i podizanje ugleda hemije i hemičara.

Čestitamo koleginici Dragani Đorđević i želimo joj puno uspeha u daljem radu!

pdfObjava nagrada i pohvala

Uspeh naših saradnika – BIOLAWEB Twinning projekat

Predlog Twinning projekta pod nazivom BIOLAWEB, koji je prijavljen za poziv HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03, kojim koordinira IHTM, je prošao evaluaciju i sada je u fazi pripreme za potpisivanje ugovora.