IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

Ciklus predavanja – „2020 International Solvay Chair in Chemistry“

Ciklus predavanja - 2020 International Solvay Chair in Chemistry, u organizaciji International Solvay Institutes, će održati prof. Joanna Aizenberg (Harvard University, USA) preko Zoom platforme:

  1. 04.2021. četvrtak, 3:00 PM (CET): Bio-Inspired Approaches to Crystal Design

Zoom Link:
https://zoom.us/j/96056738754?pwd=UkE3b2Q4cmIyc3lsOS8xWTZrWUZPQT09

  1. 04.2021. četvrtak, 3:00 PM (CET): Colloidal Crystallization: from Structural Color to Encryption, to Medical Diagnostics to Catalysis

Zoom Link:
https://zoom.us/j/99453173543?pwd=Sjc5ZDg3US9BTFZoL3hzZ3NCK1FFdz09

  1. 05.2021. četvrtak, 3:00 PM (CET): Hydrophobicity, Ice-phobicity and Oleophobicity: from Lotus to Pitcher Plant

Zoom link:
https://zoom.us/j/97430814313?pwd=dFVaZzBrek9hM0JHb0UzMTlVYUtIdz09

  1. 05.2021. četvrtak, 3:00 PM (CET): Actuated ‘Hairy’ Surfaces: En Route for Adaptive, Homeostatic Materials

Zoom link:
 https://zoom.us/j/94005080719?pwd=b2JqKzFiN2l4MFE4Z3J5UWxlMTI2Zz09

Detalji i sažeci predavanja su u prilogu.

pdfPrilog .pdf

Saradnja kroz Erazmus+ program – podnošenje predloga projekata za 2021. godinu

Pozivamo sve zainteresovane za predlaganje saradnje sa stranim univerzitetima kroz Erazmus+ program da na adresu naučnog veća IHTM (nv@ihtm.bg.ac.rs) pošalju popunjen prijavni formular najkasnije do 27.04.2021. Za sva pitanja i razjašnjenja obratite se kolegi Željku Čupiću (zcupic@ihtm.bg.ac.rs) našem koordinatoru za ovaj program. U prilogu je tekst poziva i formular.

pdfErazmus+ program

docxFormular za prijavu

Najava serije vebinara u organizaciji Svetske organizacija za intelektualnu svojinu

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) organizuje seriju vebinara u aprilu i maju ove godine, kako bi potencijalnim korisnicima, tj. podnosiocima patentne prijave iz oblasti biotehnologije, koja sadrži popis nukleotidnih i aminokiselinskih sekvenci, približila novi standard ST.26 za prikazivanje popisa nukleotidnih i aminokiselinskih sekvenci u patentnoj prijavi. Novi WIPO standard ST.26 će od 1. januara 2022. godine zameniti trenutno važeći standard ST.25. Pored vebinara o ST.26, WIPO će održati i vebinare o novim alatkama koje razvija za korisnike - WIPO Sequence i WIPO Sequence Validator. Ove alatke će olakšati podnosiocima prijava patenata pripremu popisa sekvenci u skladu sa  novim standardom ST.26, kao i validiranje takvog popisa.

Zakazana su ukupno četiri modula (na engleskom jeziku):

WIPO ST.26: Introduction, 21. aprila, 12:00-13:30 CEST,

WIPO Sequence, 28. aprila, 12:00-13:30 CEST,

WIPO Sequence Validator, 12. maja, 12:00-13:30 CEST i

WIPO ST.26: Advanced, 19. maja, 13:00-14:30 CEST.

Slobodan pristup vebinarima biće omogućen svima koji se budu registrovali na sledećoj veb stranici: WIPO website.

webinar

Obaveštenje za istraživače – popunjavanje RIS baze

Poštovane koleginice i kolege,

Prema ugovoru o finansiranju istraživanja od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije obavezno je redovno unošenje podataka u bazu RIS.  Potrebno je da se što pre unesu u bazu RIS reference publikovane u toku 2020. godine. Rok koji je dalo Ministarstvo je 19.04.2021. godine. Adresa za pristupanje bazi je: https://ris2.mpn.gov.rs/login

Poziv na konferenciju - Servisi za otvorenu nauku u Jugoistočnoj Evropi

U okviru projekta NI4OS-Europe - Nacionalne inicijative za otvorenu nauku u Evropi organizuje se prezentacija generičkih i tematskih servisa za otvorenu nauku razvijenih u Srbiji i regionu. Detaljnije informacije o servisima koji će biti predstavljeni možete naći u programu dostupnom na link-u. Program je podeljen u tri sesije od 45 minuta. Svi predavači će govoriti na srpskom.

Prezentacija će se održati preko Zoom platforme 22. aprila 2021. godine, sa početkom u 11.00 h. Registracija je jedinstvena (i obavezna) za sve sesije i dostupna je na: https://bit.ly/3abrPQK Izlaganja će biti dostupna na Youtube kanalu, a pitanja mogu da se postave ovde: https://bit.ly/329zOth   

ni4os 

Najava dva vebinara - pretraživanje u „Espacenet“ bazi patentne dokumentacije

Zavod za intelektualnu svojinu organizuje u aprilu i maju mesecu preko Zoom aplikacije dva vebinara o pretraživanju patentne dokumentacije iz celog sveta u najvećoj slobodno dostupnoj bazi Espacenet, koju održava Evropski zavod za patente. Vebinari će biti organizovani za učesnike iz dve oblasti: u četvrtak 22. aprila 2021. godine za oblast hemije i hemijske tehnologije, i u utorak, 11. maja 2021. godine za pretraživanje u oblasti mašinstva i opšte tehnike. Vebinare će održati patentni ispitivači za navedenih oblasti. Tokom vebinara biće predstavljena strategija sastavljanja koncepta za pretraživanje i demonstracija pretraživanja u bazi Espacenet a vreme trajanja svakog od njih je sat i po sa diskusijom. Prijavljeni učesnici će dobiti link za vebinar dan ili dva pre samog događaja.

Link za prijavu, četvrtak, 22. april 2021. godine: Pretraživanje u oblasti hemije i hemijske tehnologije

Link za prijavu, utorak, 11. maj 2021. godine: Pretraživanje u oblasti mašinstva i opšte tehnike

vebinar

Poziv za publikovanje u posebnom izdanju časopisa Polymers

Poštovane kolege, obaveštavamo Vas da je otvoren poziv za publikovanje u posebnom izdanju časopisa  Polymers (ISSN 2073-4360; IF: 3.426), pod nazivom “Biopolymers Pathway from Biomass to Plastic-Free Living”.  Urednici ovog izdanja su dr Uroš Novak (National Institute of Chemistry, Ljubljana, Slovenija), dr Sanja I. Šešlija (IHTM) i dr Filipa A. Vicente (National Institute of Chemistry, Ljubljana, Slovenija). Više detalja možete videti na linku izdavača.

pdfBiopolym Biomass Plastic Free.pdf

polymers

Obaveštenje - otvoren poziv za bilateralne projekte sa Saveznom Republikom Nemačkom za projektni period 2022/2023

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Nemačkom službom za akademsku razmenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD) je objavilo Konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke za projektni period 2022/2023. Rok za podnošenje prijava je do 30.06.2021. godine. Detalje poziva možete videti na sajtu Ministarstva.

Najava konferencije - „4th International Meeting on Materials Science for Energy Related Applications“

Konferencija 4th International Meeting on Materials Science for Energy Related Applications - 4IMMSERA, biće organizovana ONLINE od 22. do 23. septembra 2021. Cilj konferencije je da okupi naučnike iz svih oblasti nauke o materijalima za energetske primene, kao što su  materijali za heterogenu katalizu, gorivne ćelije, baterije, skladištenje vodonika, sisteme za konverziju solarne energije i slično. Jedan od ciljeva sastanka je okupljanje teoretičara i eksperimentalaca koji rade u ovim oblasti. Stoga su teorijske, eksperimentalne i kombinovane studije dobrodošle. Mladi istraživači se posebno podstiču da na Skupu predstave svoja istraživanja.

Rok za prijavu i predaju sažetaka/radova je 15. jul 2021. Ne plaća se kotizacija - učešće na Skupu je besplatno. Zvanični jezik Skupa je engleski. Više detalja o konferenciji, registraciji, predaji i objavljivanju sažetaka/radova može se naći na http://www.ffh.bg.ac.rs/4immsera/

immsera

Obaveštenje - prvi Meetup Saveta za saradnju nauke i privrede – „Bespovratna sredstva za inovacije“

Privredna komora Srbije i Fond za inovacionu delatnost organizuju prvi Meetup Saveta za saradnju nauke i privrede – „Bespovratna sredstva za inovacije.“ Predstavljanje programa podrške za razvoj inovacija Fonda za inovacionu delatnost će se održati u utorak, 23.03.2021. godine sa početkom u 14 časova putem Zoom aplikacije.  Svoje učešće možete prijaviti putem sledećeg linka: https://online.pks.rs/bespovratna-sredstva-za-inovacije/.  

Biće predstavljena tri programa podrške Fonda za inovacionu delatnost: Program ranog razvoja, Program saradnje nauke i privrede i Program inovacionih vaučera. Osim predstavnika Fonda koji će govoriti na temu otvorenih javnih poziva, na događaju će o svojim iskustvima na putu od ideje do realizacije govoriti i dobitnici sredstava kroz ove programe. Na ovom događaju svi zainteresovani aplikanti moći će da se informišu o detaljima programa i načinu prijavljivanja.  Agenda sastanka se nalazi u prilogu, a za dodatne informacije se možete obratiti na mejl Službe za inovacije: inovacije@pks.rs.

pdfMeetup Agenda - Fonda za inovacionu delatnost

meetup slika