IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja

Novosti

Potpisana Deklaracija o proglašenju 2020. za Godinu elektrohemije u Srbiji

logo godina elektrohemije

29. novembra 2019. godine 13 naučnih institucija i društava iz Srbije potpisalo je zajedničku Deklaraciju o proglašenju 2020. za GODINU ELEKTROHEMIJE u Srbiji.
Jedan od potpisnika deklaracije je IHTM.

Elektrohemijska nauka u Republici Srbiji dugi niz godina postiže značajne rezultate. Od prvih eksperimenata koje je krajem 19. veka izvodio prof. Sima Lozanić, preko profesora Pante Tutundžića i akademika Aleksandra Despića, Dragutina Dražića i Milenka Šušića koji su bili začetnici i osnivači takozvane Beogradske elektrohemijske škole sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, do brojnih današnjih elektrohemičara izniklih iz te škole, srpska elektrohemija je bila planetarno prepoznatljiva i dala je izuzetan doprinos ukupnom razvoju ove nauke u svetu. I pored toga, ostala je skoro neznana u široj javnosti, posebno među mladima koji se vrlo retko odlučuju da se posvete elektrohemiji.

Odraz napora srpskih elektrohemičara da srpsku elektrohemiju vrate u vrh ove naučne oblasti, ali i ugleda koji ona ima u svetu, svakako je i odabir Beograda za domaćina 71. godišnjeg sastanka Međunarodnog elek­trohemijskog društva (The International Society of Electrochemistry), od 30. avgusta do 4. septembra 2020. godine.

Značaj koji danas u svetu ima ova nauka pokazuje i upornost da se pronađu snažni, pouzdani i jeftini alternativni izvori energije, koji su, između ostalog, doveli do razvoja danas nezamenjivih litijum-jonskih baterija. Upravo pre nekoliko nedelja trojica naučnika najzaslužnijih za njihov razvoj, Džon B. Gudinaf (John B. Goodenough), M. Stenli Vitingam (M. Stanley Whittingham) i Akira Jošino (Akira Yoshino), dobili su Nobelovu nagradu za 2019. Jedan od dobitnika Npbelove nagrade, Stenli Vitingam biće gost Srbije i skupa u Beogradu i održati predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i septembru ove godine

U želji da promovišu elektrohemiju, upoznaju najširu javnost u Srbiji sa ovim naučnim poljem i motivišu mlade da se bave ovom perspektivnom i veoma važnom naukom, a imajući u vidu održavanje najvećeg svetskog skupa u ovoj naučnoj u našoj zemlji,

Društvo fizikohemičara Srbije (DFHS),

Društvo za istraživanje materijala Srbije,

Institut za multidisciplinarna istraživanja (IMSI), Univerzitet u Beogradu,

Institut za nuklearne nauke Vinča (INN Vinča), Univerzitet u Beogradu,

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM), Univerzitet u Beogradu,

Institut tehničkih nauka Srpske akademija nauka i umetnosti (ITN SANU),

Inženjersko društvo za koroziju (IDK),

Savez hemijskih inženjera Srbije (SHI),

Srpsko hemijsko društvo (SHD),

Tehnološko-metalurški fakultet (TMF), Univerzitet u Beogradu,

Udruženje inženjera Srbije za koroziju i zaštitu materijala (UISKOZAM),

Fakultet za fizičku hemiju (FFH), Univerzitet u Beogradu, i

Centar za promociju nauke (CPN)

doneli su zajedničku Deklaraciju o proglašenju 2020. za Godinu elektrohemije u Srbiji. Potpisnici Deklaracije su se obavezali da će tokom 2020. godine u svim svojim aktivnostima povezanim sa elektrohemijom na prigodan način naznačiti da su te aktivnosti deo obeležavanja Godine elektrohemije, te da će na odgovarajući način isticati logo Godine elektrohemije.

Dopis Instituta i odgovor MPNTR vezano za angažovanje i finansiranje istraživača nakon navršenih 65 godina života

Opširnije...

Obaveštenje

Od avgusta meseca ove godine, NU IHTM je registrovan u sistemu kod National Institut of Healt (NIH). Na osnovu toga, Institut i istraživači zaposleni u Institutu mogu da učestviju kao partnerska institucija, odnosno kao saradnici na projektima i da budu rukovodioci projekata koji se finansiraju iz fondova NIH.

NU IHTM je registrovan pod zvaničnim imenom - Univerzitet u Beogradu, Naučna ustanova Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, sa adresom Njegoševa 12, 11104 Beograd.

DUNS broj NU IHTM je 360347972

NCAGE/CAGE kod NU IHTM je A0S1S

Kontakt osoba za održavanje naloga kod NIH je Dr Dejan Opsenica (dopsen@chem.bg.ac.rs), i on je takođe ovlašćen za otvaranje ličnih naloga istraživača [budućih rukovodioca projekata (PI) finanasiranih iz NIH fondova] u sistemu eRA Commons.  

pdfCapability Statement.pdf

CapabilityStatement

 

 

Training school “Urban wetlands – challenges and opportunities” održaće se u periodu 9.-11. jun 2020. godine

Opširnije...

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju 18112

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju 18112 “Mechanochemistry for Sustainable Industry”.

Sastanak akcije „1st Community Building Meeting“ je održan u Berlinu 15-16.07.2019. Više informacija je dostupno na  https://www.cost.eu/actions/CA18112/#tabs|Name:overview

cost

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju 18125

NU IHTM se aktivno uključio u COST akciju CA 18125 “Advanced Engineering and Research of aeroGels for Environment and Life Sciences”.

Prvi sastanak akcije je održan u Briselu, 30.04.2019. Više informacija dostupno je na https://www.cost.eu/actions/CA18125/#tabs|Name:overview

cost18125

 

„RISK-BENEFIT IN FOOD SAFETY AND NUTRITION“ letnja skola u organizaciji EFSA

Drage kolege,

posredstvom Uprave za veterinu, stigla je informacija o mogućnosti učestvovanja istraživača na letnjoj školi „RISK-BENEFIT IN FOOD SAFETY AND NUTRITION“ koju organizuje Evropski organ za bezbednost hrane (EFSA) u periodu 11-13 juna 2019. godine u Parmi.

Zahvaljujući partnerstvu IHTM i EFSA, a posredstvom Uprave za veterinu, nasi istraživači mogu se prijaviti za besplatno učestvovanje u letnjoj školi. Rok za prijavu je 30. mart 2019. godine.

http://www.parmasummerschool.unipr.it/

NU IHTM је upisan na listu partnera EFSA

Drage kolege,

zahvaljujući statusu kandidata za pristupanje EU otvorena je mogućnost našeg učestvovanja u predpristupnim programima Evropskog organa za bezbednost hrane (European Food Safety Authority - EFSA) sa ciljem:

- Povezivanje stručnog i naučnog kadra kroz nacionalnu mrežu, a zatim i mrežu EFSA.

- Razvijanje sistema za razmenu podataka u vezi zoonoza, antimikrobne rezistencije i bolesti prenosivih hranom;

- Podizanje nacionalnih kapaciteta za procenu rizika i komunikaciju rizicima;

- Povezivanje projekata EFSA i zemalja članica sa predpristupnim zemljama u cilju podizanja spremnosti regiona za suočavanje sa rizicima u hrani;

Više informacija dostupno je preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/component/content/article/627

IHTM je upisan na listu partnera EFSA kao neprofitni partner sa kompetencijama u oblasti: aditiva za hranu, enzima, hemijske kontaminacije hrane, dietetskih proizvoda, alergena, nove hrane, zaštite životne sredine, nanotehnologije i novih rizika. Naše naučne aktivnosti i tehničke aktivnosti iz oblasti rada EFSA obuhvataju i prikupljanje i analizu podataka u vezi sa identifikacijom rizika, procenu rizika, analize hrane za ljude i životinje, naučne i tehničke studije.

Ukoliko imate interes za saradnju, ideje, pitanja i inicijative molim pišite na elektronsku adresu (uros@chem.bg.ac.rs) kako bismo skupa koordinirali doprinos naše institucije.

docxVesti iz EFSA

S pozdravom,
Uroš Anđelković
IHTM - Centar za hemiju