IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Novosti

Obaveštenje - Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Vlada Republike Srbije, Kabinet predsednika Vlade je dostavio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obaveštenje da svi zaposleni iz ustanova i institucija koje su u nadležnosti Ministarstva, a koji su zainteresovani za imunizaciju protiv COVID-19, prijavu treba da učine popunjavanjem upitnika na portalu eUprava (https://euprava.gov.rs/usluge/6224).

pdfIMUNIZACIJA

Srećni novogodišnji praznici i obaveštenje o neradnim danima

Svim zaposlenima IHTM-a, kolegama i saradnicima želimo srećne nastupajuće praznike i puno zdravlja, uspeha i sreće u Novoj 2021. godini.

Neradni dani su od 30.12.2020 do 11.01.2021.

Obaveštenje - javna rasprava o Predlogu strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije otvorilo je javnu raspravu o Predlogu strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine – Moć znanja, sa Akcionim planom za period 2021-2023. godine. Javna rasprava sprovešće se u periodu od 24. decembra 2020. godine do 12. januara 2021. godine. Poziv i tekst predloga objavljen je na sajtu Ministarstva.

Uspeh naših saradnika – lista 2% najuticajnijih naučnika na svetu

Ponosni smo na rezultat naše koleginice Svetlane Štrbac, koja se nalazi na listi 2% najuticajnijih naučnika koju je objavio Univerzitet Stanford. Lista, zasnovana na standardizovanoj metrici citiranja, uključuje oko 160000 istraživača, od toga 49 naučnika iz institucija u Srbiji iz različitih disciplina. Lista, formalni komentari i informacije o metodologiji pravljenja baze podataka, mogu se naći na: https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918

Uspeh naših saradnika - TV emisija

U 18. epizodi 6. sezone emisije "Nauka privredi" koja se emituje na Radio Televiziji Vojvodine, prikazan je projekat GRAMULSEN kojim rukovodi dr Marko Spasenović iz našeg Centra za mikroelektronske tehnologije. Projekat finansira Fond za nauku kroz program PROMIS, a epizoda se može pogledati i na internet YouTube kanalu emisije.

Obaveštenje – akreditacija Laboratorije Centra za hemiju

Akreditovana Laboratorija Centra za hemiju uspešno je prešla sa akreditacije  SRPS ISO/IEC 17025:2006 na akreditaciju u skladu sa novim izdanjem standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017. Obim akreditacije, sertifikat o akreditaciji i odluku  akreditaciji mogu se videti na strani Akreditovane laboratorije.

Uspeh mladih saradnika IHTM-a - odobren projekat za finansiranje u okviru programa "Inovacioni vaučeri"

U okviru programa "Inovacioni vaučeri," Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, odobren je projekat "Razvijanje i validacija analitičke metode za određivanje sadržaja PAH u lekovitom i začinskom bilju". Učesnici projekta ispred IHTM-a su dr Milica Sentić (rukovodilac projekta) i Ivana Trajković, iz Centra za ekologiju i tehnoekonomiku.

Uspeh naših saradnika – intervju u inostranim medijima

Vesnik evropskog konzorcijuma Graphene Flagship objavio je intervju sa našim kolegom dr Markom Spasenovićem. U rubrici „Spotlight“, kolega je pričao o razvoju gasnih senzora i mikrofona na bazi grafena u našem Centru za mikroelektronske tehnologije.

Graphene Flagship je projekat koji Evropska komisija (EK) finansira sa milijardu evra u periodu od deset godina. Projekat je, zajedno sa projektom „Human brain“, prvi ove razmere koji je EK lansirala 2013. godine u okviru programa FET Flagships koji ima za cilj da odgovori na velike naučne i tehnološke izazove današnjice kroz dugotrajna multidisciplinarna istraživanja i razvoj. Konzorcijum se sastoji od 150 akademskih i industrijskih partnera u 23 zemlje, a od 2018. IHTM je pridruženi partner.

Uspeh naših saradnika - rad objavljen u Nature Materials

U saradnji sa grupom dr Vojislava Stamenkovića, iz ‘’Argonne National Laboratory - Material Science Division’’, naš kolega dr Dušan Tripković je objavio rad “Eliminating Dissolution of Pt-based Electrocatalysts at the Atomic Scale” u prestižnom naučnom časopisu Nature Materials (Nature Materials, 2020, 19, 1207-1214, doi: http://dx.doi.org/10.1038/s41563-020-0735-3, IF2019=38.663).

Rešavanje problema dugotrajnosti i stabilnosti katalizatora koji se koriste u gorivnim spregovima je dugogodišnji izazov za brojne istraživače u ovoj oblasti. U radu je prikazan novi pristup u rešavanju problema stabilnosti Pt katalizatora, tj. kako sprečiti rastvaranja Pt na atomskom nivou koje dovodi do smanjenja aktivnosti katalizatora. Problemu je pristupljeno sa dve strane: vršena je zaštita Pt katalizatora korisćenjem tankih filmova zlata, čime se štite nisko koordinisana aktivna mesta na površini platine i drugo, taloženje platine na već postojeći film zlata, dovodi do značajnog porasta udela 111 ravni, koja je najastabilnija orijentacija u reakciji redukcije kiseonika. Kako ova reakcija predstavlja najveći energetski gubitak u gorivim spregovima ona je ujedno i glavna prepreka za punu komercijalizaciju ove tehnologije. Korišćenjem obe metode dobijen je 3 nm Pt3Au/C katalizator kod koga je gotovo eliminisano rastvaranje platine i na taj način je dobijen katalizator 30 puta stabilniji u odnosu na komercijalni 3 nm Pt/C katalizator.

Rad se može pročtati na sajtu izdavača. Rad se takođe nalazi u institucionalnom repozitorijumu IHTM-a (objavljena verzija i recenzirana verzija).

Čestitamo kolegama i želimo im puno uspeha u daljim istraživanjima!