IHTM PLAVI
Naučna ustanova

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja

Novosti

Ugovor o saradnji IHTM-a i Instituta za informacione tehnologije Kragujevac

U četvrtak 17.09.2020. potpisan je Ugovor o naučnoistraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Instituta za informacione tehnologije Kragujevac (http://iit.kg.ac.rs). Ugovorne strane su se potpisivanjem Ugovora obavezale na saradnju kroz izgradnju naučnih kapaciteta koji definišu zajednički rad na nacionalnim i međunarodnim projektima, kao i obezbeđivanje uslova mladim naučnim radnicima da se lakše uključe u naučnoistraživački i stručni rad. Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovali su rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, predstavnici Instituta za informacione tehnologije Kragujevac – dr Biljana Šmit, viši naučni saradnik i dr Dubravka Živković, naučni saradnik, kao i predstavnici Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – dr Željko Čupić, naučni savetnik i dr Uroš Anđelković, viši naučni saradnik.

Snimak izjava emitovanih na RTS u petak 02.10.2020. godine u jutarnjem programu:

Prilog Radio televizije Kragujevac može se videti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=g9-as1A_ze0&feature=emb_title

kg 01
kg 02

Obaveštenje - Pravilnik o bližem uređivanju javnih nabavki unutar IHTM-a

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu je Pravilnik o bližem uređivanju javnih nabavki unutar Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Pravilnikom se uređuje način planiranja i sprovođenja postupaka javnih nabavki, praćenja izvršenja ugovora o javnim nabavkama, način komunikacije, pravila, obaveze i odgovornost lica i organizacionih delova Instituta u kontekstu svih aktivnosti vezanih za oblast javnih nabavki.

pdfPravilnik o bližem uređivanju javnih nabavki unutar IHTM-a

Učešće IHTM-a u Erazmus+ KA103 - European Mobility

IHTM učestvuje u Erazmus programima od 2017. godine kada je i otvorena mogućnost za učešće naše zemlje u ovim aktivnostima. U projektnom ciklusu 2020/21-2021/22. godina, našem institutu su u okviru programa Erazmus+ KA103 (European Mobility) dodeljena sredstva za pet mobilnosti. Iz ovog fonda biće finansirane posete naših istraživača vrhunskim naučnim institutima u Švedskoj, Austriji, Portugalu, Sloveniji i Hrvatskoj. Lista prihvaćenih predloga za saradnju se nalazi u prilogu.

pdfKA103 Cooperation Proposal List for Institute for Chemistry, Technology and Metallurgy 2020/2021

 

Uspeh naših saradnika – učešće na projektu odobrenom za finansiranje u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID – 19

U okviru Specijalnog programa istraživanja COVID-19, Fond za nauku Republike Srbije će finansirati 14 projekata – 11 iz oblasti biomedicinskih nauka, 2 iz oblasti ekonomskih, socioloških, psiholoških istraživanja i upravljanja složenim sistemima i 1 projekat iz oblasti biomedicinskog inženjerstva i informacionih tehnologija, sa ukupnim budžetom od skoro 2.000.000 evra. Konačnu listu odobrenih projekata možete pronaći na linku.

Na jednom od finansiranih projekata koje je dobio  Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet, na projektu kojim rukovodi prof. dr Radomir Saičić (SMART Repurposing - Small Molecule Anti-RNA-virus Therapy. Repurposing Iminosugars and Chloroquine Analogues Against COVID19) učestvuje i dvoje kolega iz našeg Instituta, iz Centra za hemiju. To su dr Dejan Opsenica, naučni savetnik i dr Sandra Šegan, viši naučni saradnik.

Kompletnu informaciju o rezultatima možete pronaći na linku.

Obaveštenje – konferencija „Jačanje sinergije između BRS i Minamata konvencija“

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije je poslalo poziv za učešće na konferenciji (offline + online)  "Jačanje sinergije između BRS i Minamata konvencija” koja će se održati 15. i 16. oktobra 2020. godine. Konferencija se realizuje u okviru projekta “Jačanje sinergije između Bazelske, Roterdamske, Stokholmske i Minamata konvencije u Republici Srbiji” koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), finansijsku podršku Specijalnog programa UNEP. Imajući u vidu prepreke Vlade R. Srbije broj učesnika na konferenciji je ograničen, tako da će biti omogućeno i online učestvovanje. Nacrt dnevnog reda je u prilogu. Prijava za učešće (uživo ili virtuelno) je najkasnije do utorka, 6. oktobra 2020. godine na e-mail: snezana.ostojic.paunovic@undp.org. Detaljne logističke informacije, kao i link za virtuelno učešće biće prosleđeno svim prijavljenim učesnicima.

pdfNacrt dnevnog reda

Obaveštenje - „Start-up Science“ kompanije BASF

Nemačka hemijska kompanija BASF, ove godine podržava startap ideje mladih inovatora iz regiona, uključujući i mlade inovatore iz Srbije. Start-up Science Demo Day predstavlja jedinstvenu priliku na kojoj će mladi inovatori moći da predstave svoje startap ideje i potencijalno osiguraju ulaganje u njihov dalji razvoj. Najbolja startap ideja dobiće početni kapital u iznosu od 5000 EUR, kao i priliku da dobije dodatno finansiranje od strane investitora. Ovogodišnja tema fokusiraće se na ideje koje pronalaze rešenja za problem zagađenja vazduha u regionu. Prijave za učešće biće otvorene do 1. novembra 2020. Stručni žiri će nakon zatvaranja prijava odabrati deset najboljih ideja, koje će dalje biti predstavljene na završnom događaju Start-up Science Demo Day. Više informacija možete naći u dokimentu u prilogu i na: http://start-up-science.com/

pdfBASF - Start up Science - Terms and Conditions.pdf

Obaveštenje o javnom pozivu za dodelu „inovacionih vaučera“

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije raspisao je novi javni poziv za dodelu „inovacionih vaučera“. Inovacioni vaučeri su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima da koriste usluge akademskog sektora kako bi poboljšali svoje proizvode, procese i usluge i time podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu. Poziv je otvoren od 29.09.2020 sve do utroška opredeljenih sredstava, a prijave se podnose preko portala Fonda. Inovacioni vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća.

Uspeh naših saradnika - projekat „Greencept“ odobren za finansiranje u okviru Programa „Dokaz koncepta“

U okviru programa “Dokaz koncepta“ Fonda za Inovacionu delatnost Republike Srbije odobreno je 48 projekata od prijavljenih 253 predloga. Treći na listi odobrenih projekata www.inovacionifond.rs/cms/files/dokaz-koncepta-odobreni-projekti-prvi-ciklus/Lista_odobrenih_projekata_PoC_II_Poziv.pdf je projekat „Integrisani zeleni koncept za uklanjanje neprijatnih mirisa i dezinfekciju u radnoj sredini-GREENCEPT“. Tim čine dr Marija Mihailović (rukovodilac projekta), prof. dr Jasmina Stevanović, dr Miroslav M. Pavlović, master Marijana Pantović-Pavlović i dr Vladimir Panić.

Čestitamo kolegama na dobijenom projektu i želimo im puno uspeha u realizaciji planiranih aktivnosti!

Projekat „Gramulsen“ predstavljen u dnevnom listu „Politika“

U dnevnom listu Politika (http://www.politika.rs/scc/clanak/461649/Za-ideje-mladih-doktora-nauka-devet-miliona-evra) predstavljen je široj javnosti projekat „Gramulsen - Graphene-based Wearable Multiparameter Sensor“. Projekat Gramulsen je jedan od 59 projekata finansiranih od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (Promis). Tim pod rukovodstvom dr Marka Spasenovića radi na razvijanju visokoosetljivih nosivih senzora na bazi grafena. Ovi senzori će imati široku primenu u prepoznavanju štetnih gasova, temperatura, vlažnosti i naprezanja na rigidnim i fleksibilnim podlogama

Uspeh naših saradnika - projekat „Dezinfekciono sredstvo inkapsulirano u polimeru. Potencijal za dezinfekciju širokog spektra mikroba i nekih patogenih vrsta koronavirusa“ odobren za finansiranje

U okviru programa “Dokaz koncepta“ Fonda za Inovacionu delatnost Republike Srbije odobreno je 48 projekata od prijavljenih 253 predloga. Među odobrenim projektima je i projekat „Dezinfekciono sredstvo inkapsulirano u polimeru. Potencijal za dezinfekciju širokog spektra mikroba i nekih patogenih vrsta koronavirusa“. Tim čine dr Goran Janjić (rukovodilac projekta), dr Aleksandra Nastasović, dr Ivana Đorđević, dr Bojana Marković i Tamara Tadić.

Čestitamo kolegama na dobijenom projektu i želimo im puno uspeha u realizaciji planiranih aktivnosti!