Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije
Vrsta projekta:
Osnovna istraživanja
Trajanje projekta
2011. i dalje
Koordinator projekta: Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu
Realizatori projekta:
- Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Univerzitet u Beogradu
- Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu
- Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu
Rukovodilac projekta: Dr Zoran Vujčić, redovni profesor
Tema i cilj projekta:
Predmet istraživanja biće ispitivanje uslova proizvodnje enzima iz materijala biljnog, životinjskog i mikrobiološkog porekla i ispitaće se njihova primenjivost pojedinačno i u multienzimskim sistemima, u rastvornom i imobilizovanom obliku, za dobijanje kvalitetnije hrane, jeftinijeg i čistijeg biogoriva i u zaštititi životne sredine. Selektovani sojevi mikroorganizama biće gajeni u submerznoj fermentaciji i fermentaciji na čvrstim materijalima. Prirodni i rekombinantni enzimi će se prečišćavati do homogenosti preparativnim hromatografskim i elektroforetskim metodama i detaljno okarakterisati biohemijskim i biofizičkim metodama. Nastavila bi se istraživanja poboljšavanja stabilnosti enzima hemijskim modifikacijama i imobilizacijama (i na novo sintetizovanim matriksima) u biotehnologiji hrane i zaštiti životne sredine. Poboljšavanje kvaliteta hrane upotrebom enzima, dodatkom malih molekula i biljnih vlakana, ispitivaće se analizom njihove nutritivne vrednosti, promenom sastava rastvornih i nerastvornih proteina, promenom aminokiselinskog sastava, energetske vrednosti i antioksidativnog potencijala. Ispitaće se uslovi ekstrakcije proteina i drugih polimera, uz istovremenu hidrolizu, prevodeći ih u molekule pogodne za ishranu ili fermentaciju. Oksidaze će se koristiti za detoksifikaciju zagađene vode ksenobioticima, kroz polimerizaciono-precipitacione reakcije. Ispitaće se mehanizam detoksifikacije upotrebom bioloških testova i analizom interakcija ksenobiotika sa DNA i proteinima.