IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Potpisana Deklaracija o proglašenju 2020. za Godinu elektrohemije u Srbiji

logo godina elektrohemije

29. novembra 2019. godine 13 naučnih institucija i društava iz Srbije potpisalo je zajedničku Deklaraciju o proglašenju 2020. za GODINU ELEKTROHEMIJE u Srbiji.
Jedan od potpisnika deklaracije je IHTM.

Elektrohemijska nauka u Republici Srbiji dugi niz godina postiže značajne rezultate. Od prvih eksperimenata koje je krajem 19. veka izvodio prof. Sima Lozanić, preko profesora Pante Tutundžića i akademika Aleksandra Despića, Dragutina Dražića i Milenka Šušića koji su bili začetnici i osnivači takozvane Beogradske elektrohemijske škole sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, do brojnih današnjih elektrohemičara izniklih iz te škole, srpska elektrohemija je bila planetarno prepoznatljiva i dala je izuzetan doprinos ukupnom razvoju ove nauke u svetu. I pored toga, ostala je skoro neznana u široj javnosti, posebno među mladima koji se vrlo retko odlučuju da se posvete elektrohemiji.

Odraz napora srpskih elektrohemičara da srpsku elektrohemiju vrate u vrh ove naučne oblasti, ali i ugleda koji ona ima u svetu, svakako je i odabir Beograda za domaćina 71. godišnjeg sastanka Međunarodnog elek­trohemijskog društva (The International Society of Electrochemistry), od 30. avgusta do 4. septembra 2020. godine.

Značaj koji danas u svetu ima ova nauka pokazuje i upornost da se pronađu snažni, pouzdani i jeftini alternativni izvori energije, koji su, između ostalog, doveli do razvoja danas nezamenjivih litijum-jonskih baterija. Upravo pre nekoliko nedelja trojica naučnika najzaslužnijih za njihov razvoj, Džon B. Gudinaf (John B. Goodenough), M. Stenli Vitingam (M. Stanley Whittingham) i Akira Jošino (Akira Yoshino), dobili su Nobelovu nagradu za 2019. Jedan od dobitnika Npbelove nagrade, Stenli Vitingam biće gost Srbije i skupa u Beogradu i održati predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i septembru ove godine

U želji da promovišu elektrohemiju, upoznaju najširu javnost u Srbiji sa ovim naučnim poljem i motivišu mlade da se bave ovom perspektivnom i veoma važnom naukom, a imajući u vidu održavanje najvećeg svetskog skupa u ovoj naučnoj u našoj zemlji,

Društvo fizikohemičara Srbije (DFHS),

Društvo za istraživanje materijala Srbije,

Institut za multidisciplinarna istraživanja (IMSI), Univerzitet u Beogradu,

Institut za nuklearne nauke Vinča (INN Vinča), Univerzitet u Beogradu,

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM), Univerzitet u Beogradu,

Institut tehničkih nauka Srpske akademija nauka i umetnosti (ITN SANU),

Inženjersko društvo za koroziju (IDK),

Savez hemijskih inženjera Srbije (SHI),

Srpsko hemijsko društvo (SHD),

Tehnološko-metalurški fakultet (TMF), Univerzitet u Beogradu,

Udruženje inženjera Srbije za koroziju i zaštitu materijala (UISKOZAM),

Fakultet za fizičku hemiju (FFH), Univerzitet u Beogradu, i

Centar za promociju nauke (CPN)

doneli su zajedničku Deklaraciju o proglašenju 2020. za Godinu elektrohemije u Srbiji. Potpisnici Deklaracije su se obavezali da će tokom 2020. godine u svim svojim aktivnostima povezanim sa elektrohemijom na prigodan način naznačiti da su te aktivnosti deo obeležavanja Godine elektrohemije, te da će na odgovarajući način isticati logo Godine elektrohemije.