IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Otvoren javni poziv Fonda za nauku Republike Srbije za program Ideje

Fond za nauku Republike Srbije raspisao je javni poziv za prijavu naučno-istraživačkih projekata u okviru Programa Ideje. Prijave predloga projekata na ovaj javni poziv podnose se isključivo u elektronskoj formi, najkasnije 11.06.2020. godine do 15 časova po srednjoevropskom vremenu, popunjavanjem projektne prijave preko portala za eUpravu Republike Srbije. Sve informacije o Programu mogu se naći na sajtu Fonda za nauku (http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/). Konkursna dokumentacija se nalazi na linku: http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2020/03/Projektna_dokumentacija_Program_IDEJE.zip

Program Ideje podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim naučnim oblastima i nema unapred zadate teme. Program Ideje se realizuje u okviru četiri potprograma za razvoj naučnih istraživanja u sledećim naučnim oblastima: 1) prirodne nauke i matematika; 2) tehničko-tehnološke nauke; 3) (bio)medicinske nauke; i 4) društvene i humanističke nauke. Trajanje projekata je do tri godine (36 meseci). Budžet dostupan za ostvarivanje ovog javnog poziva je 24.000.000 evra.

Program Ideje će omogućiti finansiranje projekata koji se baziraju na izvrsnim idejama koje mogu u budućnosti imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede i/ili društva u celini, uključivanje izvrsnih istraživača u naučnoistraživački rad, jačanje profesionalnih kapaciteta istraživača i stvaranje novih projektnih timova. Program Ideje omogućava istraživačima da definišu sopstvene programe istraživanja, da oforme sopstvene timove i da sarađuju sa odgovarajućim laboratorijama, istraživačkim centrima i privredom u Srbiji i u svetu.