IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Uspeh naših saradnika - rad objavljen u Nature Materials

U saradnji sa grupom dr Vojislava Stamenkovića, iz ‘’Argonne National Laboratory - Material Science Division’’, naš kolega dr Dušan Tripković je objavio rad “Eliminating Dissolution of Pt-based Electrocatalysts at the Atomic Scale” u prestižnom naučnom časopisu Nature Materials (Nature Materials, 2020, 19, 1207-1214, doi: http://dx.doi.org/10.1038/s41563-020-0735-3, IF2019=38.663).

Rešavanje problema dugotrajnosti i stabilnosti katalizatora koji se koriste u gorivnim spregovima je dugogodišnji izazov za brojne istraživače u ovoj oblasti. U radu je prikazan novi pristup u rešavanju problema stabilnosti Pt katalizatora, tj. kako sprečiti rastvaranja Pt na atomskom nivou koje dovodi do smanjenja aktivnosti katalizatora. Problemu je pristupljeno sa dve strane: vršena je zaštita Pt katalizatora korisćenjem tankih filmova zlata, čime se štite nisko koordinisana aktivna mesta na površini platine i drugo, taloženje platine na već postojeći film zlata, dovodi do značajnog porasta udela 111 ravni, koja je najastabilnija orijentacija u reakciji redukcije kiseonika. Kako ova reakcija predstavlja najveći energetski gubitak u gorivim spregovima ona je ujedno i glavna prepreka za punu komercijalizaciju ove tehnologije. Korišćenjem obe metode dobijen je 3 nm Pt3Au/C katalizator kod koga je gotovo eliminisano rastvaranje platine i na taj način je dobijen katalizator 30 puta stabilniji u odnosu na komercijalni 3 nm Pt/C katalizator.

Rad se može pročtati na sajtu izdavača. Rad se takođe nalazi u institucionalnom repozitorijumu IHTM-a (objavljena verzija i recenzirana verzija).

Čestitamo kolegama i želimo im puno uspeha u daljim istraživanjima!