IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Интерни конкурс за младе истраживаче - „Seed Research Grant“

Универзитет у Београду - Институт за хемију, технологију и металургију – Институт од националног значаја за Републику Србију (ИХТМ), позива истраживаче да се пријаве на Интерни конкурс за младе истраживаче под називом „Seed Research Grant.

Потребна средства за финансирање интерног позива обезбеђена су у оквиру пројекта Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship (SAIGE). Правила пријаве, праћења и реализације Пројеката одређена су правилима SAIGE пројекта. Јединица за управљање пројектом SAIGE ће надгледати све процесе и процедуре везане за пријаву, праћење и реализацију Пројеката.

Позив је отворен до 01.04.2024. до 15h.

У циљу што бољег информисања у вези са овим позивом, Канцеларија за пројекте и међународну сарадњу ИХТМ ће организовати консултације (отворена врата) у току трајања позива. Све информације истраживачи могу добити и слањем упита на адресу Канцеларије: icpo@ihtm.bg.ac.rs.

  1. Циљеви интерних пројеката „Seed Research Grant:

Основни циљеви позива за финансирање пројеката у оквиру „Seed Research Grant” Програма су (1) да се подстакну и подрже истраживачке активности у ИХТМ-у; (2) да се подстакне интересовање и развија искуство међу младим, мање искусним истраживачима у ИХТМ-у; и (3) да се помогне у изградњи низа робусних истраживачких пројеката са потенцијалом за пружање значајне додате вредности ИХТМ-у. Овај Програм тежи да подржи истраживачке иницијативе које су блиско усклађене са областима истраживања ИХТМ-а.

Предлагач пројекта ће поднети кратак предлог пројекта (користећи одговарајуће обрасце, који су саставни део овог Позива) у којем су наведени планови да се ангажује у специфичним истраживачким активностима, укључујући ангажовање у одређеним истраживачким тренинзима (нпр. обука за управљање пројектима, за писање предлога пројеката, итд.). Ментор се може доделити одабраном пројекту како би пружио све потребне смернице и надзор над истраживачким активностима.

  1. Право учешћа

Право учешћа у позиву имају искључиво истраживачи који

  • имају до 35 година старости (закључно са даном затварања позива)
  • су у истраживачком или научном звању,
  • који су докторанти или млади доктори наука до 6 година од одбране докторске дисертације (закључно са даном затварања позива).

На конкурс се могу пријавити истраживачи појединачно или истраживачки тимови, само из ИХТМ-a. Сви чланови истраживачког тима морају да испуне наведене критеријуме. Предлагач и сви чланови тима могу учествовати само на једном предлогу пројекта у овом позиву.

Уколико се пројекту додели ментор, ментор мора бити запослен у ИХТМ-у, у научном звању виши научни сарадник или научни саветник.

  1. Трајање пројекта и буџет:
  • Максимално трајање пројекта је 4 месецa.
  • Буџет по пројекту је до 8 000 € (ЕUR).
  • Укупан одобрен буџет за позив: 50 000 € (ЕUR).
  1. Дозвољени трошкови:
  • Трошкови везани за истраживање (материјал, потрошни материјал, екстерна стручна услуга/савет).
  • Мала лабораторијска опрема потребна за реализацију предложених истраживачких активности.
  • Одговарајући трошкови обуке у вези са извођењем планираних активности.
  • Путовања која су уско повезана са истраживањем у предлогу пројекта, у максималном износу од 1000 € (ЕUR).

Све набавке и процедуре морају да прате правила и процедуре прописане законима и подзаконским актима Републике Србије. 

  1. Недозвољени трошкови су:
  • плате или било какав облик прихода за истраживаче или било ког запосленог у ИХТМ-у,
  • непредвиђени трошкови (overhead).
  1. Критеријуми за евалуацију су следећи:
  • да су истраживања у складу са областима истраживања ИХТМ: хемија и хемијска технологија, наука о материјалима, микроелектронске технологије,
  • истраживање које ће унапредити истраживачке способности истраживача,
  • истраживање и активности које ће допринети развоју вештина управљања истраживачким пројектима предлагача,
  • истраживачка активност са потенцијалом да пружи додатну вредност ИХТМ-у (на пример истраживачка активност која би могла да доведе до будућег пројектног финансирања, или до развоја нових услуга у раној фази које би биле погодне за заштиту интелектуалне својине и за финансирање нпр. у оквиру евентуалног другог интерног позива „Доказ концепта“ у оквиру SAIGE пројекта),
  • да активности у предлогу пројекта нису део истраживања које је финансирано из других фондова

Приликом оцењивања предлога пројеката, евалуатори ће оцењивати, узимајући у обзир циљеве и горе наведене критеријуме Позива:

  • квалитет и актуелност – максимално 40 поена,
  • утицај – максимално 30 поена,
  • реализација – максимално 20 поена.

Услов да се предлог пројекта разматра за финансирање је да постигне најмање 70% поена просечне оцене два евалуатора за сваку категорију евалуације.

  1. Процедура пријаве и евалуације пројеката:
  1. Истраживач, руководилац предлога Пројекта, доставља пријаву Пројекта, Канцеларији за пројекте и међународну сарадњу ИХТМ у електронској форми на адресу Канцеларије: icpo@ihtm.bg.ac.rs.
    Пријава пројекта садржи:
    - Предлог пројекта (Seed Research Grant Project Proposal Template.docx), на енглеском језику
    - Образац о пријави пројекта,
    - Биографије (CV) кључних чланова тима (укупно до 2 стране), на енглеском језику.
  2. По достављању ових докумената подносилац пријаве добија потврду да је пријава пројекта поднета.
  3. Канцеларија за пројекте и међународну сарадњу ИХТМ проверава поднету документацију и испуњеност услова конкурса и упућује предлоге пројеката на евалуацију. Пријаве које не испуњавају услове из тачке 2. овог позива или немају потпуну документацију неће бити упућене на евалуацију и биће одбијене без даљег разматрања о чему ће Канцеларија за пројекте и међународну сарадњу ИХТМ обавестити подносиоца предлога пројекта електронским путем у року од два дана по затварању позива.
  4. Трочлана Комисија за селекцију, која се састоји од директора ИХТМ, председника Научног већа ИХТМ и руководиоца Канцеларије за пројекте и међународну сарадњу ИХТМ, именује евалуаторе предлога пројеката, из реда запослених у ИХТМ-у. Сваки предлог пројекта који је поднесен на евалуацију биће прегледан од стране два евалуатора. Евалуатори оцењују предлоге пројеката на основу критеријума за евалуацију и дају препоруку да ли би предлог пројекта требало узети у разматрање за финансирање у оквиру овог позива.
  5. На основу свих поднетих докумената, укључујући и мишљења евалуатора, Комисија за селекцију доноси одлуку о захтеву за финансијску подршку у оквиру интерног позива „Seed Research Grant.“ Процес ће бити надгледан од стране директора Јединице за управљање пројектом SAIGE и Националног институционалног консултанта у оквиру пројекта SAIGE. Комисија одлучује и о потреби додељивања Ментора који би пружио све неопходне смернице и надзор над истраживачким активностима.
  6. Ментора, уколико је потребно, именује председник Научног већа ИХТМ-а, из реда запослених у ИХТМ-у, у научном звању виши научни сарадник или научни саветник.
  7. Сви подносиоци пријава ће бити обавештени електронским путем о резултатима Конкурса до 26.04.2024.

Финансијска подршка путем SAIGE пројекта за одабране интерне пројекте „Seed Research Grant“ биће предмет коначног одобрења од стране Јединице за управљање пројекта SAIGE, као део плана буџета институционалне трансформације ИХТМ.

  1. Подношење приговора

Подносиоци Предлога у оквиру овог интерног позива имају право да поднесу на чињеницама заснован приговор на резултат Конкурса. Приговор доставља подносилац предлога Пројекта писаним путем у електронској форми Председнику Научног одбора ИХТМ на адресу електронске поште dejan.opsenica@ihtm.bg.ac.rs, у року од три радна дана од дана пријема обавештења о резултатима Конкурса. Научни одбор ИХТМ доставља званичан одговор на приговор у року од пет радних дана од дана пријема благовременог приговора.

  1. Праћење реализације пројеката

Комисија која ради евалуацију поднетих пријава за пројекте ће вршити праћење реализације током трајања пројеката.

По завршетку пројекта потребно је да истраживачи направе завршни извештај о активностима и резултатима пројекта, о будућим плановима и финални финансијски извештај који достављају Канцеларији за пројекте и међународну сарадњу ИХТМ. Резултати, активности и планови ће бити приказани на семинару који ће бити отворен за јавност.

  1. Додатне информације

Све додатне информације се могу добити упитом на адресу icpo@ihtm.bg.ac.rs, као и од руководиоца центара, чланова Трансформационог тима ИХТМ или од руководства ИХТМ.

  1. Прилози

            Прилози уз овај позив:

 Позив за интерни конкурс за младе истраживаче под називом „Seed Research Grant“ објављен je на интернет страници ИХТМ, 04.03.2024.