IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

In memoriam – akademik prof. Dr Miroslav Gašić

Sa tugom i poštovanjem se opraštamo od dragog kolege, redovnog profesora i člana SANU, izuzetnog čoveka i naučnika, Miroslava J. Gašića, koji je preminuo 29.3.2022. godine u Beogradu. Sahrana je sprovedena 01.04.2022. na Novom groblju u Beogradu.

Akademik Gašić je rođen 30. decembra 1932. godine u Beogradu. Diplomirao je 1959., a doktorirao 1964. na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Postdoktorske studije završio je pri Vusterskoj fondaciji za eksperimentalnu biologiju, Šrusberi, SAD 1965. i na Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu od 1965. do 1967. Redovni profesor organske hemije od 1983. na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a zatim na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Upravljao je Odsekom za hemijske i fizičkohemijske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta i Katedrom za organsku hemiju. Bio je dopisni član SANU od 1985., a redovni od 1994. godine. Bio je sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU od 2002. do 2017., član Predsedništva SANU i član Saveta Galerije SANU. Bio je član Krunskog saveta od osnivanja 1992. godine. Bio je predsednik Srpskog hemijskog društva (1997− 2001), Unije hemijskih društava Jugoslavije, član Američkog hemijskog društva i Nemačkog hemijskog društva.

Naučnu karijeru posvetio je izučavanju hemije prirodnih proizvoda. Proučavao je prirodne proizvode iz morskih organizama i biljaka, steroide, mehanizme organskih reakcija, mehanizme delovanja antitumorskih agenasa, NMR spektroskopiju, lektine itd. Autor je više od 90 naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima. Bio je član redakcionog odbora većeg broja časopisa.

Profesor Gašić je bio omiljen kod studenata. Ljubav prema organskoj hemiji uspevao je da prenese i nezainteresovanim studentima. Sa saradnicima negovao je profesionalne i prijateljske odnose. Ideje saradnika usmeravao je sa puno energije i naučnog entuzijazma, razvijajući strast prema nauci, saznanjima i radu.

Naučni pionir i vizionar, danas njegovim naučnim putem idu naučnici u Srbiji. Brojne naučne projekte realizovao je u okviru Centra za hemiju IHTM.

Za uspešan višegodišnji naučno-istraživački rad dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda (1988), Orden rada sa crvenom zastavom (1988), Medalja Srpskog hemijskog društva za trajan i izvanredan dopirnos nauci (1997). Počasni je predsednik Srpskog hemijskog društva (2006).

Akademik Gašić je dao neprocenjiv doprinos nauci i afirmaciji Katedre za organsku hemiju, Hemijskog fakulteta i Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Nenadoknadivo će nedostajati svima onima koji su imali sreću da ih u nekom periodu karijere i života akademik Gašić vodi kroz rad i život. Njegova  jednostavnost, strpljenje, taktičnost, dobronamernost, požrtvovanost, erudicija i istančana duhovitost činili su ga čovekom koga je bilo lako poštovati i voleti.

gasic