IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Istraživači IHTM-a na 65 Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

Istraživači Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) učestvovali su na 65. Мeđunarodnom sajmu tehnike u Beogradu od 16-19. maja 2023. godine, pod sloganom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve!“. Ovaj sajam je najstarija tehničko-tehnološka izložbena manifestacija u ovom delu Evrope. Sajam je obuhvatao i niz događanja i aktivnosti za umrežavanje, upoznavanje novih poslovnih partnera i razmenu iskustava. Sjajnu priliku institutima da predstave dostignuća, upoznaju korisnike i diskutuju sa kolegama organizovalo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u saradnji sa ICT habom i Centrom za promociju nauke. Vrhunski koncept i dizajn sajamske izložbe visoko je podigao nivo i predstavlja veliki izazov organizatorima narednog sajma tehnike.

1. IHTM deo budućeg kampusa BIO4 - doprinos planu izgradnje i razvoja

01

05

Dr Bojan Bondžić učestvovao je u diskusiji idejnih tvoraca BIO4 kampusa.

03 06

Dr Nataša Božić, dr Dejan Opsenica, dr Marinela Šokarda Slavić i doktorand Sanja Stojanović prezentovali su IHTM kao deo budućeg kampusa BIO4.

2. Istraživači IHTM-a predstavili svoje najnovije pronalaske

10 11

Dr Marko Spasenović, doktorandi Stefan Ilić i Teodora Vićentić prezentovali su njihov pronalazak Detektor disanja i rada srca na bazi grafena.
Pronalazak je privukao posebnu pažnju posetilaca.

12 13

 Doktorand Ana Filipović, dr Zdravko Džambaski, doktorand Stefan Ilić i dr Bojan Bondžić predstavili su njihov pronalazak Modularni kompaktni fotoreaktor za laboratorijsku primena.

14 15

Dr Milija Sarajlić i dr Marko Bošković predstavili su njihov pronalazak Detektor disanja i vitalnih parametara koji se napaja bez baterija.

3. IHTM-ov doprinos inovativnom preduzetništvu

15

Dr Uroš Anđelković predstavio je izazove u osnivanju i radu inovativnih startap kompanija Flexisense i SavAntiVir osnovanih na patentiranim tehnologijama IHTM-a.
Panel o sistemskoj podršci inovativnim startap kompanijama organizovala je  Laboratorija zdravstvenih tehnologija.