IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

BIOLAWEB - Uspešno završeno letnje uzorkovanje uprkos visokim temperaturama (jul-avgust 2023. godine)

Uprkos izazovnim vremenskim uslovima, istraživači BIOLAWEB projekta su uspešno završili letnje uzorkovanje na jezerima širom Srbije.

Tim BIOLAWEB projekta je obišao četiri različita jezera, i tom prilikom je sakupio uzorke fitoplanktona, silikatnih algi i makrofita iz jezera. Ovi uzorci će biti obrađeni kako mikroskopskim, tako i genetičko - molekularnim analizama. Pored bioloških analiza, istraživači će temeljno sprovesti i hemijske analize vode. Ovaj sveobuhvatni pristup osigurava celovito razumevanje ekosistema ovih jezera.

Treba naglasiti da je u toku ovog letnjeg uzorkovanja koleginica Susanne Schneider iz NIVA-e dala značajan doprinos svojim prisustvom na Savskom jezeru i na Plavoj banji kraj Kikinde. Ona je ronila na ovim jezerima i uzimala uzorke makrofita, te dodatnim aktivnostima potpomogla u sveobuhvatnoj proceni ekosistema ovih jezera.

Kako je faza letnjeg uzorkovanja završena, tim BIOLAWEB-a pored drugih aktivnosti na projektu sa nestrpljenjem priprema i iščekuje jesenje uzorkovanje.