IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Istorijat

Institut za hemiju, tehnologiju I metalurgiju (IHTM) nastao je 1961. godine kao direktan naslednik Prve srpske državne hemijske laboratorije osnovane 1859. godine u Beogradu ukazom kneza Miloša. Od osnivanja IHTM funkcioniše kao unija naučnoistraživačkih jedinica tesno povezanih sa svojim matičnim fakultetima, od kojih je jedna i sadašnji Centar za hemiju.

Centar za hemiju se u prethodnih preko pola veka postojanja transformisao više puta, a današnji oblik poprima pre skoro 30 godina, prvo spajanjem Odeljenja za organsku hemiju i Odeljenja za instrumentalu analizu i formiranjem OOUR-a Institut za organsku hemiju, biohemiju i instrumentalnu analizu (IOHBIA) i naknadno pripajanjem Sektora za polimerne materijale.

Od svojih prvih dana Centar za hemiju radi pod rukovodstvom i uz podršku istaknutih naučnika u oblasti hemije, kao što su akademici Vukić Mićović i Đorđe Stefanović, prvi upravnik akademik Milutin Stefanović, akademici Mihailo Lj. Mihailović, Miroslav Gašić, Dragomir Vitorović i prof. Dragoslav Jeremić. Razvoju Centra značajno su svojim radom doprineli i direktori Krsta Popović i Dr Milan Dabović.

Neke značajne reference Centra za hemiju:

  • Oligogal – Se“  - biotehnološko dobijanje pekarskog kvasca obogaćenog selenom  - „selenski kvasac“ (licenca ustupljena ICN Galenika)

                                                                                         oligogal se   se3

 

  • Dijabet hrom” – biotehnološko dobijanje pivskog kvasca obogaćenog hromom (licenca ustupljena “NRK Inženjering”)

dijabet hrom

 

  • Sopstvene formulacije hrane za odojčad i malu decu, kao i hrana za odojčad za specijalne namene (“Impamil” – postupak u primeni i proizvodi na tržištu)

Mil 1  Mil 2  Mil 3  FL Mil PRE  mil f   mil ar

  • Difurtrat sprej” – laboratorijske I industrijske sintezekoronarnih dilatatora
  • Rivemul –S” – postupak za dobijanje glycerin monostearata za kozmetiku (u saradnji sa “Henkel Rivijera” Kotor)
  • Fentanil citrat” - novi postupak proizvodne procedure opioidnih analgetika (u saradnji sa ICN „Galenika“)
  • Sredstvo za oplemenjivanje stakla „na toplom kraju“ (postupak ustupljen hemijskoj industriji „Župa“)
  • Dorsavit“ – tehnološki postupak za proizvodnju sredstva za devitalizaciju zubnog nerva (postupak ustupljen ICN Galenika)