IHTM PLAVI
Univerzitet u Beogradu
Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Centar nekad i sad

Institut za hemiju, tehnologiju I metalurgiju (IHTM) nastao je 1961. godine kao direktan naslednik Prve srpske državne hemijske laboratorije osnovane 1859. godine u Beogradu ukazom kneza Miloša. Od svog osnivanja IHTM funkcioniše kao unija naučnoistraživačkih jedinica tesno povezanih sa svojim matičnim fakultetima, od kojih je jedna i sadašnji Centar za hemiju.

Centar za hemiju se, u prethodnih preko pola veka postojanja, transformisao više puta, a današnji oblik poprima pre skoro 30 godina, spajanjem Odeljenja za organsku hemiju i Odeljenja za instrumentalu analizu i formiranjem OOUR-a Institut za organsku hemiju, biohemiju i instrumentalnu analizu (IOHBIA) i naknadnim pripajanjem Sektora za polimerne materijale.

Od svojih prvih dana Centar za hemiju radi pod rukovodstvom i uz podršku istaknutih naučnika u oblasti hemije, kao što su njegov prvi upravnik, akademik Milutin Stefanović, akademici Vukić Mićović, Đorđe Stefanović, Mihailo Lj. Mihailović, Miroslav Gašić, Dragomir Vitorović i prof. Dragoslav Jeremić. Razvoju Centra značajno su svojim radom doprineli i njegovi direktori i rukovodioci, Krsta Popović, Dr Milan Dabović i Dr Vlatka Vajs.

Danas naš tim Centra za hemiju predstavlja 90 istraživača, fokusiranih na proučavanje odnosa struktura, biološke aktivnosti i upotrebu sintetičkih i prirodnih proizvoda u medicini, posvećenih razumevanju i rešavanju problema u oblastima hemije hrane, biohemije i biotehnologije, polimernih materijala, geohemije, kao i istraživanju i prečišćavanju prirodnih voda i zaštiti životne okoline.

Naša grupa stručnjaka za instrumentalnu analizu je u mogućnosti da, osim rada za naučne projekte koje realizuju istraživači Centra, na servisnoj bazi snima spektre (IR,UV-Vis, LC-MS, LC-MS-MS, GC-MS, ICP-MS, ICP-OES) i za korisnike iz drugih institucija (univeziteta, instituta), kao i za potrebe industrije.

Naše grupe postižu veoma dobre rezultate iskazane u kvalitetu i broju naučnih radova, patenata i međunarodnih projekata. Naučno-istraživački rad u okviru Centra karakteriše tesna i uspešna saradnja u okviru svih projekat sa istraživačima Hemijskog fakulteta.

Laboratorije Centra za hemiju imaju internacionalno priznatu sertifikaciju 17025 koja svedoči o sistemu kvaliteta i stručnosti osoblja.